Nyheter

Regionen beslut – smäll mot IVA-personalen

Nyheter IVA-personalen i länet har de senaste åren haft en arbetstidsförkortning. Nu har regionen beslutat att denna ska plockas bort. Något Vänsterpartiets Mikael Ekvall ifrågasätter i en interpellation.

Intensivvård är en avancerad sjukvård som pågår dygnet runt årets alla dagar. Det ställer krav på personalen och därför har många av de anställda haft en arbetstidsförkortning kallad ”Tidvärderad natt” för att kunna återhämta sig bättre. Hur stor förkortningen varit har sett olika ut beroende på vilka tider på dygnet personalen har jobbat och i vilken utsträckning.

Skriver öppet brev

Men nu har Region Jönköping beslutat att ”Tidvärderad natt” ska plockas bort. Något som väcker stor kritik och bland annat har IVA-personalen på Höglandssjukhuset i Eksjö gått ut i ett öppet brev och varnat för uppsägningar och försämrad kvalitet på vårdet.

Något som Vänsterpartiets Mikael Ekvall tar upp i en interpellation där han kort och gott undrar varför de styrande valt att ta bort arbetstidsförkortningen.
”Om fler i förlängningen söker sig till andra arbetsgivare på grund av det här beslutet så är det förstås en stor förlust för regionen och det skulle innebära ett kompetenstapp som blir mycket svårt att bygga upp igen”, varnar han i interpellationen.

Tas bort redan i höst

I slutet av maj i år uppmärksammade SVT Jönköping det hela i ett reportage och då hade två sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen i Jönköping sagt upp sig. Hur det ser ut i dagsläget är oklart.

Vid MBL-förhandlingar i somras stod regionen fast vid att ”Tidvärderad natt” ska tas bort och detta redan i oktober.
”Den försämring av arbetsvillkor och arbetsmiljö som beslutet kommer leda till försvårar hela regionens beredskap och går stick i stäv med landets behov av utökade antal intensivvårdssjuksköterskor och intensivvårdsplatser”, skriver IVA-personalen i Eksjö vidare i sitt öppna brev.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *