Rekordmånga gymnasister straffas för skolk – högsta siffran på tio år
Nyheter Andelen gymnasieelever i Sverige som får sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro var rekordhög under läsåret, enligt nya siffror från CSN. I Vaggeryd var de fler än på åtminstone tio år.

34 gymnasieelever från Vaggeryds kommun fick sitt studiebidrag indraget under läsåret 2024/2025 på grund av ogiltig frånvaro. Det motsvarar 5,9 procent av eleverna och kan jämföras med 31 elever läsåret innan. Det är det tredje året i rad som antalet ökar.
Under läsåret 2021/2022 drogs studiebidraget in för 2,5 procent av eleverna, vilket är den lägsta siffran hittills i Vaggeryd. I riket som helhet sjönk nivåerna märkbart i samband med pandemin, vilket enligt CSN berodde på införandet av distansundervisning. I Vaggeryd fick 3,3 procent av eleverna indraget studiebidrag 2020/2021.
När gymnasieelever har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN, som då kan besluta om att studiebidraget ska dras in.
– I mer än 15 år har vi nu sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren. Till skillnad från tidigare läsår ser vi att utvecklingen skiljer sig åt inom flera grupper. Bland annat ökar andelen bland flickor och bland fristående gymnasieskolor, medan den är oförändrad bland pojkar och inom den kommunala gymnasieskolan, säger Peter Engberg som är analytiker på CSN i ett pressmeddelande.
Man vet inte orsakerna bakom den ogiltiga frånvaron eller varför den ökat under så lång tid.
– När CSN drar in studiebidraget baserar vi det på de rapporter vi får av skolorna, och där anges inte anledningen. En av flera tänkbara förklaringar till utvecklingen är att skolorna har blivit bättre på att följa upp och rapportera ogiltig frånvaro till oss, säger Peter Engberg.
Andelen elever i Vaggeryd som blivit av med studiebidraget är lägre än i riket som helhet. I hela landet rörde det sig om omkring 39 100 elever (10,8 procent) under det nyss avslutade läsåret, vilket är den högsta siffran hittills.
Högst andel avstängda elever i Jönköpings län fanns i Sävsjö kommun medan Habo kommun hade lägst.
CSN:s statistik visar att det är vanligare att elever på fristående gymnasieskolor får sitt studiebidrag indraget än elever på kommunala skolor. Så är det också i Vaggeryd, där studiebidraget drogs in för 9,9 procent av friskoleeleverna under 2024/2025, medan motsvarande siffra för kommunala skolor var 5,3 procent.
Det är också vanligast att pojkar får indraget studiemedel på grund av ogiltig frånvaro i Sverige, och så har det varit under åtminstone de senaste tio åren. Även här följer Vaggeryd mönstret i riket som helhet: Andelen pojkar med indraget studiemedel var 6,1 procent jämfört med 5,8 procent för flickorna.
Källa: Newsworthy