Rekordmånga konfirmander i år
Nyheter 18 stycken ungdomar har valt frikyrkans konfirmationsgrupp i år. Vi fick vara med när tisdagsundervisningen genomfördes i Missionskyrkan
Mackor och saft fanns uppdukade för att de, idag 17 eleverna, i Missionskyrkan i Skillingaryd. Det är rekordmånga som valt konfirmation inom frikyrkan i år.
– Det är ett angenämt problem att vi är så många, berättar Mattias Östenälv som är pastor i Pingstkyrkan, som berättar att uppstarten av säsongens konfirmationsgrupp gjordes i Kolvarp utanför Rydaholm, för några veckor sedan.
Efter välbehövliga mackor och saft är det Missionskyrkans pastor Nicklas Gideskogs tur att undervisa i vad en bön är.
– Man kan tacka, man kan klaga, man kan lyssna på Gud. Allt det kan gå under bön. Om ni varit på en samling i kyrkan så kanske ni märker att man ber olika, en del ber tyst, en del ber högt, en del sjunger böner, en del upprepar samma ord. Är det någon som kan någon skriven bön. Kan ni namnet på någon bön?
”Gud som haver säger konfirmanderna” och ”UV-bönen” kommenterar konfirmanderna.
– Kan ni någon bordsbön, undrar pastor Jonas Wendefors från Åkerbygdens alliansförsamling.
– Man kan sjunga till bords, en del ber aftonbön, en del ber varje morgon. I gamla testamentet. ”Gud lär mitt öra att lyssna på lärjungavis” Hjälp mina öron att lyssna in så att jag blir en lärjunge, det tycker jag säger en del att man lär sig lyssna, berättar Nicklas.
Mattias Östenälv från Pingstkyrkan frågade eleverna om de kommer ihåg tidigare i somras då man skulle bedja för något som man inte förberett.
– Jag brukar ha med mig en lapp så jag inte glömmer bort något, tipsar Mattias om.
– Vi bjuder fram för att be för dig, person till person, då ber man till den personen och inte inför alla andra. Det kanske är jobbigt i skolan den här veckan, då kan vi be för det, säger Nicklas och undrar ”Vem är Gud för dig”?.
Svaren från konfirmationseleverna blir ”En kompis”, ”Gud kanske är sträng”. Nicklas fortsätter att läsa barns böner som får en del fnissande i lektionssalen ”Käre Gud, ibland är dagarna kortare och en del längre, kan du inte bestämma dig?” ”Käre Gud menar du verkligen att giraffer skulle se ut så här eller blev det något fel?” ”Käre Gud kommer du ihåg när det snöade så mycket att vi inte kunde gå till skolan, kan du inte göra om det?” ”Käre Gud, hur kommer det sig att du inte uppfunnit några nya djur på sistone?”.
– Att lyssna till barn märker man att det inte är konstlat, utan det blir vad man tänker. Ibland krånglar man till det och det ska man inte göra. Att be till Gud handlar inte om att lära sig fina ord utan man berättar om vad det är man bär på eller funderar på, säger Nicklas.
Två av eleverna fick ställa sig upp och skulle prata med varandra och Nicklas ”störde” duon med gester och illustrerade att när man blir störd av något, det plingar i telefonen, någon slår på tv:n, så kanske det inte är så enkelt att be just vid det tillfället.
Eleverna fick i uppdrag att läsa olika bibelbudskap ur Bibeln och Mattias Östenälv ber konfirmationsgruppen att vara lite tystare…
– Man måste inte knäppa händerna när man ber, man behöver inte blunda om man ber. Hur många lärljungar fanns?, undrar Nicklas Gideskog.
Svaret kom snabbt ”12 stycken”.
– Vi avslutar oftast en bön med Amen. Men vad betyder det? Det betyder inte att det är slut men man använder Amen som ett slut, avrundar Nicklas.
Fotnot; Under pastorernas senaste år har en handfull elever konfirmerats i frikyrkan och i år har den mer än tredubblats.