Nyheter

Rekryteringen av barn och unga till gängen: ”Vi måste vara vaksamma”

Nyheter Under dagarna två bjuder kommunen in till informationskvällar om barn och unga som begår eller riskerar att begå brott. – Även om rekrytering inte sker fysiskt här Vaggeryd så kan det ske på andra sätt och vi måste vara vaksamma, säger kommunpolis Andreas Sjöqvist från polisen.

Barn i yngre tonåren som rekryteras av kriminella gäng har ökat de senaste åren nationellt. Rekryteringen sker såväl i den fysiska utemiljön såsom via nätet. I Vaggeryds kommun är inte detta ett problem än. Men det kan bli och polisen och kommunen vill nu jobba proaktivt tillsammans med civilsamhället.
– Vi har ett lugnt läge i kommunen gällande detta. Men vi ska jobba förebyggande och vara med före något händer, säger Jessika Holmkvist som är förvaltningschef för individ- och familjeomsorgen.

På torsdagen hålls ett möte i Folkets hus i Vaggeryd. Men redan under onsdagen bjöd man in i Skillingaryd och redaktionen var på plats.
– Vi ser att Vaggeryd är en kommun som är lugn. Det ser vi på trygghetsmätningar och brottsstatistik. Men vi ser också att den organiserade brottsligheten letar sig in överallt, även i den här kommunen i vissa fall. Till exempel när det gäller bedrägerier där många äldre drabbas. Tyvärr finns det risk att ungdomar dras med på olika upplägg, säger Andreas Sjöqvist innan informationsträffen börjar.

Hur rekryteringen av barn och unga sker kan gå till på olika sätt. Som nämnt ovan så är kanske inte utemiljön i kommunen den mest riskfyllda just nu för att hamna i klorna på kriminella gäng.
– Det sker ju också rekrytering via sociala medier, spelplattformar, chattar och olika forum. Då kan det tyvärr attrahera vissa ungdomar som tycker detta är spännande. Man kan bli inlurad på olika sätt i detta och sedan kan det förekomma hot och sånt som gör att det kan vara svårt att säga nej, säger Andreas Sjöqvist.

Jessika Holmkvist:
– Syftet är att påvisa den samverkan vi har mellan kommun och polis. Men också samverkan inom kommunen mellan förvaltningar och framförallt civilsamhället som vi bjudit in. Polis och socialtjänst klarar inte detta själva utan fler måste hjälpas åt.

I det medborgarlöfte som tecknats mellan kommunen och polisen ingår just detta att jobba förebyggande i syfte att förhindra unga att hamna i kriminell livsstil.

Andreas Sjöqvist och Sofie Fast närvarade från polisens sida. Foto: Henrik Skoglund

Foto: Henrik Skoglund

Jessika Holmkvist och Andreas Sjöqvist. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *