Nyheter

Remida-konferens gav goodwill till kommunen

Remida-konferens gav goodwill till kommunen

Nyheter 400 deltagare på Remidas tvådagarskonferens i Skillingaryd innebar förstås massor av goodwill till kommunen och dess Remida-satsningar.

Det var ett påtagligt första intryck av tvådagarskonferensen i Skillingaryd.
Nina Odegard, pedagogista och doktorand vid Högskolan i Oslo och Akershus, och så vitt man kan förstå något av guru i de här sammanhangen, delade ut beröm till Remida-lokalerna i södra delen av Skillingaryd.

– Jag kände att det jag möttes av där gjorde mig kreativ. Det var ett av de finaste Remida-center jag sett och jag fick väldig lust att sätta igång att skapa och jobba med materialet. Dessutom har man skapat mötesplatser mitt i centrat där det är lätt att slå sig ner och utforska materialet, konstaterade hon.

Odegard som jobbat i tolv år med de här frågorna är bekymrad över att just dessa tankar är på väg att försvinna och ersättas av ett akademiskt fokus. Ändå finns det stora vinster att göra när barnen får jobba som ett slags miljödetektiver samtidigt som just ReMida-tanken innebär att man synliggör hur mycket som industri och handel kastar, många gånger i onödan.

– Tänk bara på alla dessa tråg med varor till butikerna som inte går till återvinning, påpekade hon och tillade att det är viktigt att små barn får möjlighet att konstruera och utforska utan att behöva känna krav på resultat.

Bland föreläsarna märktes också Elena Giacopini och Eloisa Di Rocco, två av initiativtagarna bakom den första Remidan i världen 1996, Reggio Emilia i Italien.

Där fanns också Karin Hultman, lektor i förskoledidaktik vid Stockholms universitet som har skrivit avhandlingen ”Barn, linjaler och andra aktörer.”
Men Vaggeryds kommun fick också stor plats:

• Guldgruvan, som är ett nätverk av förskolor i Vaggeryds kommun tillsammans med Remida med tio deltagande avdelningar, som valt att plocka bort ”färdigt” material och leksaker på avdelningen till förmån för ”ofärdigt” material som till exempel rest- och spillmaterial.
Representanter för de två avdelningarna var med och berättade om sina erfarenheter:
•    Klevshults förskola, Annika Sandahl och Ulrica Svanström berättar om: ”Vår resa i spillmaterialets väg”
•    Slättens förskola, Carin Wilhelmsson berättar om ”Bygga broar” .
•    Dessutom fick förvaltningschefen Stefan Hagström hälsa välkommen, berätta om Vaggeryds kommun och informera om Guldgruvans slogan
”Skräp är det som återstår när fantasin tagit slut”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar