Nyheter

Renée firar sin 100-årsdag

Nyheter I dag jubilerar Renée Göth, Järnboda.

Grattishälsning från september 2021 då Renée firade sin 97-årsdag

I dag har närmsta familjen kalas i Järnboda för att fira Renée Göth på hennes 100-årsdag. 

Renée designade Hagshultstaken och ljusbäraren till Hagshults kyrka. I dag finns hennes konst bland annat på äldreboendet Sörgården i Skillingaryd och på Swedbank i Vaggeryd. 

2009 tilldelades Renée Göth kommunens kulturpris. 

2018 visades filmen ”Kaffekalaset i Järnboda” där Renée Göth, då 94 år berättade hur det var att komma från storstaden till lilla byn Järnboda på 1940-talet. 

Från redaktionen hälsar vi: Grattis Renée!

När kulturpriset delades ut 2009 fanns dessa fina ord om Renée;
”Årets kulturpristagare, som ursprungligen kommer från Stockholm men permanentboende i Järnboda sedan 1991, har varit verksam som konstnär i mer än 60 år. Efter avslutad utbildning på konstfack 1948 vidtog arbete som reklamtecknare, bokbindare och barnboksillustratör. 

Renée Göth har under alla år sedan dess arbetat som konstnär och med en rad olika material och tekniker som bland annat grafik, olja, akvarell. På senare tid har även fotografering kommit med som uttrycksätt.
Det som kännetecknar hennes konstverk är de milda färgerna ofta med motiv från olika naturmiljöer. 

Renée har även formgivit en ljusstake den så kallade Hagshultsstaken. Den finns som en stor ljusbärare i järn i Hagshults kyrka. 

Renée har deltagit i rad olika utställningar. Förutom sin permanenta utställning i ateljén i Järnboda har hon ställt ut i bland annat Köpenhamn, Järfälla, Laholm och Vaggeryd. I Vaggeryds kommun finns hennes tavlor att beskåda på Furugården och Sörgården. 

Hon är medlem i ett flertal konstnärsföreningar som bland andra föreningen svenska konstnärinnor.  Renée Göth har sedan tidigare ett kulturpris på sin meritlista, nämligen Järfälla kommuns kulturstipendium”. 

Renée Göth
Du får 2009 års kulturpris för ditt allsidiga konstnärskap där du under mer än ett halvt sekel ägnat dig åt ditt konstnärskap . Din känsla för att visa naturens variationsrikedom genom olika konstnärliga uttryckssätt har gjort valet av pristagare lätt.
Det är med stor glädje kultur- och fritidsnämnden tilldelar dig Vaggeryds kommuns kulturpris. Se priset som ett erkännande av ett mångårigt framgångsrikt konstnärskap. 

Arkivbild från 2017

Taggar

Dela


2 reaktioner på Renée firar sin 100-årsdag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *