Reningsverket storinvesterar
Nyheter Med ökad befolkning i kommunen får nu Skillingaryds reningsverk skärpta krav. Nu väntar reningsverkets största investering sedan 2001
Tillståndet från Länsstyrelsen som tidigare har varit gäller för 10 000 personekvivalenter (reds anm, kan omräknas i antal personer). Eftersom invånarantalet ökar medför det också att ett nytt tillstånd behövs. I december förra året lämnade miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Östergötland ett positivt besked och ett nytt tillstånd för framtidens 15 000 anslutningar/personekvivalenter.
– I och med det nya tillståndet har vi också fått skärpta krav på oss. Vi ska bygga ett partikelavskiljarfilter. Stort filter som gör att tillbyggnad också måste till, tillbyggnaden mäter 15 gånger 10 meter mot öster, säger Teo Magnusson Bejving på tekniska förvaltningen.
Johan Gustavsson är en av killarna på reningsverket och berättar att filtret ska fånga upp partiklar, i det här fallet fosfor, i det utgående och sista steget innan det renade vattnet når våtmarken strax söder om reningsverket. Det skärpta kravet på fosfor är att det ska ner till 0,3 milligram som årsmedelvärde. Idag ligger värden på 0,5.
– Vi gör provtagning dygnet runt alla dagar om året och i och med det nya filtret ska vi ner till 0,3 milligram. I slutet av 2021 ska filtret vara i drift, vilket också är ett krav från Länsstyrelsen.
– Vi har nu tre år på oss att lösa uppgiften. Det är projektering, som nu är påbörjat, senare har vi upphandling och drifthandling. Vi ser nyttan för hela kommunen och vi satsar för framtiden då Svenarum och Hagafors också blir påkopplade till reningsverket här i Skillingaryd. Den tekniska livslängden är 40 – 50 år. Processen har påbörjats och vi har varit på studiebesök hos andra kommuner som har filtret för att se hur de har gjort och hur filtret fungerar, säger Teo.
– Det handlar om en miljömässig aspekt och vi måste ta hand om vår natur. Tycker det är fantastiskt bra att, i och med det nya tillståndet, enbart fått en ”skall-uppgift”, vilket är ett mycket gott betyg för killarna som har en fantastisk väl fungerande verksamhet, säger Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.
Hur fungerar det nya filtret?
– Enkelt sätt kan man säga att det är som ett roterande kaffefilter och en stor torktumlare. Filtren kommer att sättas igen med tiden när det snurrar och då behövs backspolning. Allt sköter sig automatiskt, även byte av filter. Fosfor är ett grundämne som övergöder sjöar. Ju högre utsläpp av fosfor vi gör ju mer växer våra sjöar igen, därför vill Länsstyrelsen att vi ser över vår produktion, berättar Johan Gustavsson.
Det gamla tillståndet var från 2001 och var dimensionerat på 10 000 anslutningar, nu är det 2019 och nytt tillstånd för 15 000. Hur länge räcker nya tillståndet?
– Ju mer kommunen växer, ju fler anslutningar behövs. Vi hoppas att investeringen håller en stund framöver, säger Teo Magnusson Bejving.
Tillbyggnad av nuvarande anläggning mot öster ska göras och två filterstationer, som är i drift samtidigt, är 11 meter vardera ska få plats.
– Att passa in allt i flödet kan bli en utmaning, avslutar Johan Gustavsson och tittar på ritningen vid kaffebordet och visar var all kringutrustning och kemikalier kommer att vara placerad.
Vid reningsverket i Skillingaryd jobbar fem personer med VA/drift och i totala VA-enheten i kommunen finns tio personer där Teo Magnusson Bejving basar över det unga gänget.
Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen lämnade i december tillstånd, enligt miljöbalken, till utsläpp av avloppsvatten från och fortsatt drift av Skillingaryds avloppsreningsverk. Tillståndet omfattar en maximal belastning om 1 050 kg BOD7 per dygn som årsmedelvärde, vilket motsvarar 15 000 personekvivalenter vid 70 gram BOD7, per person och dygn. För att tillståndet ska gälla ska ett partikelavskiljande steg tagits i drift senast tre år efter att tillståndet tagits i anspråk. Förutom halten av det behandlade avloppsvattnets olika halter och parametrar lämnar Länsstyrelsen krav på ljudnivån från anläggningen vilken inte får överstiga 50 dBA under vardagar. Den maximala genomsnittliga veckobelastningen på reningsverket har beräknats enligt Naturvårdsverkets vägledning.
Länsstyrelsen bedömer att nuvarande tillstånd med 15 000 anslutningar är rimligt fram till år 2035.
Så här kommer filtren att placeras i den nya tillbyggnaden vid reningsverket
Hela gänget samlat. Nu investerar de för framtiden.
Bra att det investeras för miljön. Se nu även till att Tofterydsbygden blir ansluten till reningsverket, passar perfekt när cykelvägen ska byggas om 20 år!!!!!! (Ha ha ha)