Revir och ensam varghanne vandrar i länet
Nyheter Länsstyrelsen informerade om vargreviret, som kommer från Tivedensreviret och bosatt sig i nordvästra delen av länet och en ensam varghanne i våra kommuner.
– Vargarna, en tik och en hane är tre år och äldre som vi spårat tillsammans under januari månad. De har samma föräldrar. Tivedenvargen har vandrat in från Finland. Föräldrartiken är immigrant och är genetiskt viktig. När en genetisk viktig immigrant får valpar kallas dessa F1:or. Föräldrarna har fått valpar i ett flertal år och dessa är genetisk viktiga för skandinaviska populationen, även om de är syskon. När, eller om, de här två valparna vi har här hos oss eventuellt bildar par med andra skandinaviska vargar blir det en väldigt låg inavelsdel. Om valpar föds i vårt revir är inavlade, men inte mer inavlade än övriga skandinaviska. Alla är väldigt närbesläktade. De två vi har här är syskon men deras valpar kommer att vara genetiskt viktiga, berättar Linda Andersson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen.
– Spillningar från de två individerna vi har har påträffats öster om Ulricehamn. Vi vet inte riktigt var revirgränsen går. Det kan se ut ibland att de rör sig i Västra Götalands län. Men sent i vintras kunde spillning hittas på vår sida länet. Ju mer vi kan analysera spillning kan vi lära oss utav revirgränsen. Vi har ingen indikation att de har rört sig söder om riksväg 40.
– Som Henrick varit inne på är kommunikationen viktig angående Brängenreviret. Vi kommer att gå ut med brev, via webb att reviret finns i området. Vi kommer att ha möten med olika intresseorganisationer. Vi har haft ett par stycken och vi kommer även ha nästa vecka med Jägarförbundet. Eftersom det här är ett revir som går över länsgränsen är det oerhört viktigt att vi har tät kontakt över länsgränserna.
Vargförekomsten i landet är huvudsak i mellersta Värmland, Örebro, Jämtland och Västra Norrland. Där sker den huvudsakliga rekreationen.
– Den här inventeringsperioden har vi haft bra med snö och det har blivit en del observationer främst i västra kanten av vårt län. Det rör sig vargar i Sverige och det är någonting som alla behöver vara medvetna om. Det är inte ovanligt längre.
– Brängenreviret heter det nya vargrevir i nordvästra delen av länet. Vid de blåa ringarna finns varghannar som revirmarkerar och de krafsmarkerar, precis som hundar gör på promenad. Hannar kan sluta upp med revirmarkeringen när eller om de inte träffar på en tik. Vi vet inte vilken varg som finns i vårt län. Däremot har vi fått in spillningar från det området tidigare och det visar sig vara en varghanne, avrundar Linda Andersson.
Frågestund:
Vem är huvudman för reviret? Länsstyrelsen: ”Båda Länsstyrelser”.
Hur många har flyttat till södra Sverige? Länsstyrelsen: ”Ingen har flyttats”.
Var ser man observationen? Länsstyrelsen: ”Rovbasen. Bra om privatpersoner registrerar i skanobs”
Om vargen har flyttat så långt söderut, kommer vi även ha björn framöver? Länsstyrelsen: ”Det har vi inte sett någon tendens till, det är extremt ovanligt om björn kommer ner till södra delen av landet”.
Fotnot: Vad markägaren ska tänka på, skydd och ersättningar samt hur LRF jobbar med rovdjursfrågan kommer i artiklar framöver.
Blå ring visar ensam hanne. Röd ring visar revir