Ridläger lockar – bästa veckan på sommarlovet
Nyheter Ledarna Elin och Ylva från Norrahammar och Ebba från Taberg håller i trådarna när de sju tjejerna finns med på sommarens ridläger i Bratteborg.
För att kunna anmäla sig till ridlägret har man behövt lite grundkunskaper och att eleven ska kunna klara sig själva i skritt och trav.
Varje vardag den här veckan träffas tjejerna för att sköta om hästar, rida i ridhuset och i skogen, ha lektioner om hästkunskap och besök av hovslagaren. Hästarna som finns med på ridlägret har precis kommit tillbaka från ett sommarlovsbete i Krängsberg där de har fått vila och äta upp sig.
Tjejerna som deltar i ridlägret bor i Taberg, Månsarp och Vaggeryd och är mellan 10-14 år. De har precis haft sin fruktstund i serveringen när vi kommer på besök.
Vi hör efter hur det är att vara på ridläger, sommarlovets bästa vecka enligt tjejerna:
– Jag har samma häst varje dag. Ledarna är med oss om vi behöver hjälp och håller i lektioner. Vi har ett ridpass nu på förmiddagen. I eftermiddag ska vi nog bada hästarna och en hovslagare kommer hit och visar hur hans arbete fungerar. Våra ledare lagar god mat också. Vi borstar och ryktar hästarna, vi har sårvård där vi får lära oss vad vi ska göra om någon häst har något sår någonstans. Hästarnas storlek är från B-ponny till stor häst, säger de sju hästtjejerna som ser fram emot dagens ridpass.
– Det bästa med ridlägret är att rida, vara med hästarna och sina kompisar. Roligaste är att rida i skogen, vi tror att hästarna tycker det också, summerar tjejerna som just nu är på ridläger i Bratteborg och önskar sig egna hästar framöver…
Under onsdagen stod att rida barbacka (reds anm; utan sadel) på schemat.
– Vi har strukturerat upp det här i två olika nivåer och har byggt en bana här i ridhuset för att ryttaren ska träna på balansen. Man ska exempelvis flytta över muggar på pinnar och trava en bit. Vi tar det lugnt och skrittar över bommar som ligger här, säger Ebba och pekar på marken där bommar är utlagda på marken.
– Rida slalom ska vi göra också. Som ryttare ska man känna sig avslappnad och rida med ”långa ben” som vi säger, samt sitta mitt över hästen, inte lutad åt något håll. Det är nyttigt att rida barbacka, man styr hästen genom kroppen när man rider utan sadel, berättar 19-åriga Ebba från Taberg.
Elin flikar in:
– Det är väldigt roligt att få kombinera jobb med intresse. Man växer som person och det här ger oss ledare väldigt mycket. Barnen är väldigt duktiga och vi ser förändring hos dem på bara några dagar. Det här ridlägret är en bra grund om man inte tidigare varit på läger, summerar Elin innan dagens pass drar igång i Bratteborgs ridhus.