Riksdagsledamot besökte Fenix
Nyheter Idag gästades Fenix i Vaggeryd av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Helene Petersson från Stockaryd.
Trots att det är påsklov valde Helene Petersson att, tillsammans med lokala socialdemokrater, besöka en skola när hon kom till Vaggeryd. Skälet var helt enkelt att hon ville veta mera om arbetet med sfi, svenska för invandrare, och där existerar inte något traditionellt påsklov. På plats fanns det ett 30-tal elever med rötterna i många olika länder och olika kulturer men med ett gemensamt intresse, att lära sig svenska.
Det är 80 – 90 elever inskrivna, med bakgrund i ett 20-tal länder, som lär sig svenska men som är på olika nivåer beroende på hur länge de varit i Sverige och vilken studiebakgrund de har med sig. Lärarna arbetar nära varandra för att känna samtliga elever för att skapa trygghet när eleverna byter grupp. De ska då veta att man jobbar på ett gemensamt sätt. – Vi har utvecklat vårt arbetssätt genom åren och blivit allt bättre på att nyttja digitala medier som stöd i undervisningen, säger Marija Zdjelar som är en av lärarna och berättar att de har en egen youtubekanal och de producerar korta informativa filmer som eleverna har tillgång till för att kunna se dem flera gången som en del i inlärningen. Helene Petersson undrade om det fanns någon nationell kanal där de kan hämta material. Svaret var att det inte finns, men däremot finns det mängder av material som lärare i andra kommuner lägger upp på till exempel youtube.
Den ökade användningen av digitala kanaler och social media har gjort det möjligt till individuella lösningar som bidragit till förbättrade resultat. Alla får studera i sin egen takt och du kan studera på distans på ett enkelt sätt.
Man det är inte bara svenska som studeras. Markus Rombo ansvarar för samhällsutbildning, om lagar och normer och hur vi lever i Sverige med rättigheter och skyldigheter. Ett viktigt område i det fallet är jämställdhet och en platt hierarki.
Oavsett vem du är och vilka kunskaper du har får du gå en introduktion, där man gör en profil på eleven med studiebakgrund, familjeförhållanden med mera. – Här får de dessutom första chocken berättar Tanja Trupina som ansvarar för detta. Vi ställer frågan till eleverna när de räknar med att ha klarat SFI. De blir alldeles skärrade till att börja med men efterhand så sätter de sin egen tidsgräns och när den är nådd utvärderar vi.
De som har yrkesutbildning med sig kan med fördel kombinera SFI med gymnasieutbildning, vilket gör dem anställningsbara utan fördröjning. I det sammanhanget tycker de också att kontakterna med näringslivet fungerar väl, även om man alltid kan önska sig mer.
När Helene Petersson avslutade sitt besök så frågade hon vad de ville skicka med henne i det fortsatta riksdagsarbetet. De blev ganska tyst, men till slut handlade det om Arbetsförmedlingens roll. Det kan bli problem, främst beroende på att arbetsförmedlingens personal har för många personer att vara handläggare för.
Man kan ju undra varför politikerna alltid väljer sfi. De kanske skulle kolla på gymnasiet också och se hur det är där.
Hej Klevshultsbo!
Från Socialdemokraterna besöker vi alla typer av skolor. Med tanke på att det var påsklov förra veckan valde vi att den här gången fokusera på Vaggeryds kommuns framgångsrika arbete med sfi i stället för gymnasiet.