Nyheter

Riktlinjer för allmän platsmark ska tas fram

Nyheter Får jag använda den allmänna platsmarken som kommunen äger till att parkera en bil? 

Arkivfoto: Var är det allmän platsmark? Får vi använda marken utan tillstånd?

Många förfrågningar från kommuninvånare om upplåtelse av allmän platsmark inkommer till tekniska förvaltningen. Får man parkera sin husbil, släpkärra, vedtrave eller använda marken intill sin fastighet som ägs av kommunen? Nyttjande av allmän platsmark kräver ett polistillstånd enligt ordningslagen och otillåtet nyttjande kan generera i en polisanmälan.

Tekniska nämnden fick information om, vid senaste sammanträdet, att riktlinjer ska tas fram av samhällsutvecklare och gata- och parkchefen vad som gäller i vår kommun efter att ha sneglat på hur en skånsk kommun gjort för handbok till sina invånare.

– Ja, det var bara en information till oss. Vi ska se över riktlinjer för vad som gäller vid allmän platsmark, säger Jerry Karlsson (L).

Nämnden uppdrar till ansvariga tjänstemännen att ta fram en enkel avgift för upplåtelse av allmän platsmark i samband med framtagandet av riktlinjerna.

Fotnot; Allmän plats var ett juridiskt begrepp vars ursprung kommer från lagen ”Allmän ordningsstadga från 1956. Den är numera upphävd och ersatt av ”Ordningslagen”. Allmän plats kan vara en väg, torg, område eller gata som är tillgänglig för alla.

Taggar

Dela


1 reaktion på Riktlinjer för allmän platsmark ska tas fram

Inte en dag förtidigt, man har väl köpt en tomt så då få man väl hålla sig till den. Hur vore det om alla spred ut sina saker utanför tomtgränsen för att man vill har det finare på sin egen tomt. Har aldrig förstått mig på det beteendet att ta för sig av annans mark genom att trycka in sina saker på till exempel andra sidan gatan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *