Nyheter

Risk för skorstensbränder när energipriserna stiger

Nyheter I energikrisens spår förväntas det nu att folk kommer nyttja sina eldstäder mer. Något som kan leda till ökade bränder.

Det är Brandskyddsföreningen som i ett pressutskick varnar för att skorstensbränderna i samband med nyttjande av eldstäder kan komma att öka nu när elkostnaderna är så pass höga.

Varje år sker cirka 500 bränder i skorstenar och orsakerna till skorstensbrand, eller soteld som det också kallas, kan vara flera: Ofta har man eldat på ett felaktigt sätt med fuktig ved eller med för lite lufttillförsel, vilket kan leda till att sot och tjära samlas i skorstenen.

De senaste åren har antalet skorstensbränder minskat. Men nu ser man en ökning igen och om fler nu börjar elda är risken att de ökar ännu mer.

Brandskyddsföreningens bästa tips för att elda säkert i hemmet

  • En eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas, beställ därför en brandskyddskontroll för att upptäcka fel som kan leda till brand. Kontrollen omfattar även tak och steganordningar och utförs av en av kommunen behörig kontrollant. Om man inte använt sin eldstad på länge, eller planerar att elda mer än vanligt i vinter, bör man ta kontakt med en lokal sotare för eventuell extrasotning eller besiktning av eldstaden.
  • När du eldar med ved – se till att veden är torr. Det innebär att den har en fukthalt på 15–20 procent. En bra tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår, gärna ett år.
  • Elda inte med målat och impregnerat virke. Det kan ge betydligt högre värme, utsläpp och skadliga beläggningar på eldstad och skorsten. Målat virke ska lämnas till kommunens återvinningscentral.
  • Normalt är instruktionen för de flesta kaminerna att man ska elda 2-3 kg i timmen. Eldar man med mer ved än så kan skorstenen bli överhettad och brand kan uppstå.
  • Glöm inte att ta hand om soten och askan – lägg dem i en plåthink med lock och ställ utomhus på ett brandsäkert underlag.
  • Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt och det är kommunen som beslutar om hur ofta sotning ska göras. För att få reda på vad som gäller för din anläggning, kontakta din kommun.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar