Rötmånaden startar
Nyheter Rötmånaden är ett begrepp i bondepraktikan för den månadslånga perioden i juli och augusti. Men vad innebär rötmånaden och vad behöver vi tänka på - varm mat hålls varm och kall mat hålls kall
Historiskt sett hade man redan under romartiden konstaterat att maten höll sämre under sensommaren. Rötmånaden kom till för att en kombination med hög värme tillsammans med hög luftfuktighet gynnar bakterietillväxt vilket gör att matvaror håller sämre än under andra perioder på året.
När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien, så se till att håll varm mat varm och kall mat kall. Via livsmedelsverkets hemsida finns några bra tips;
– Våga lite på dina sinnen, titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.
– ”Två timmar i solen”, längre än så håller inte maten. Man kan hälla på lite vinäger på pastasalladen för längre hållbarhet.
– Tänk kortsiktigt och planera din vecka så du inte köper mer mat än du behöver.
– Mjölk går att dricka så länge den smakar bra.
– Om grönsakerna blir missfärgade eller svampiga kan man skära bort de dåliga bitarna och äta upp resten.
– Frukt och bröd kan mögla fort under rötmånaden.
Så snart matrester har svalnat, ställ in dem i kylskåpet, och låt dem inte stå framme i rumstemperatur längre än två timmar. Undvika att förvara mat i direkt solljus, förvara kylvaror vid 4 grader, då håller maten längre och riksen för att bli matförgiftad minskat.
– En bra kylväska, med frigolitlåda och litet utrymme, kan klara ett till två dygn. En vanlig kylväska håller oftast bra i bara upp till åtta timmar. Rester som förvaras i kylen kan man äta i tre till fyra dagar, därefter ökar risken för matförgiftning. Får man rester över – frys in.
Om man önskar ha med sig varm mat eller varm dryck på picknicken kan man använda kylväskan till detta, den håller inte bar saker kalla utan även för att hålla varor varma. Fyll kylklamparna med varmt vatten istället för att frysa dem.