Nyheter

Rovdjur och tamboskap, går det att samsas

Nyheter På senare tid har det varit mycket fokus på vargfrågan i och med konstaterandet av ett etablerat vargrevir i Jönköpings län

Tidigare arrangerade LRF (lantbrukarnas riksförbund) och länsstyrelsen ett informationsmöte riktat till medlemmar inom LRF. Att frågan om vargen engagerar och är tydlig och åsikterna om dess framtid går ordentligt isär beroende på vem du är och representerar.

– Som företrädare för LRF är det viktigt att vi samlar in fakta och kvalitetsäkrar den, säger Anders Friberg som är regionordförande för LRF i Jönköpings län. Han menar att de som organisation har en viktig uppgift i att stödja sina medlemmar som driver köttproduktion med får, oavsett storleken på produktionsenheten. Anders Friberg tillägger att det måste tas ett omtag avseende rovdjurspolitiken. Riksdag och regering har en viktig uppgift att formulera en politik som är hållbar och antas inom myndigheter och andra samhällsintressen för att i möjligaste mån undvika stora konfliktytor. En tydlig konflikt är, enligt LRF, att rovdjurspolitiken står i direkt motsats mot den livsmedelsstrategi som är beslutat. Enligt näringen finns det en betydligt större efterfrågan på fårkött än den tillgång som finns. Fårbönderna, tillsammans med andra näringsidkare, har en stor betydelse för landets ekonomi, arbetsmarknad, Sveriges självförsörjningsgrad och bidrar aktivt till ett öppet och levande landskap.

– Det är viktigt att de som är aktiva inom fårnäringen känner stöd och vet att det arbetats aktivt för att det ska finnas fortsatt goda förutsättningar för de företag som verkar på landsbygden, enligt Andes Friberg. Utöver fårnäringen så orsakar vargen bekymmer även för de som arbetar med såväl kött- som mjölkproduktion. Om våra medlemmar inte vågar satsa på sina företag ökar risken för ett igenvuxet landskap som påverkar samhället i sin helhet på ett negativt sätt. Ett levande Sverige och en levande landsbygd handlar om goda villkor för alla som vill bo, leva och uppleva Sverige i sin helhet.

LRF menar att staten ska ta ansvar fullt ut för de skador och för att förebygga de som till exempel vargen orsakar. De menar också att det som orsakas av rovdjuren ska bekostas av viltskadeanslaget och inte blandas med andra pengar inom till exempel landsbygdsprogrammet. LRF pekar vidare på problemet med att ersättningen beräknas på maximalt 20.000 euro under en treårsperiod, vilket på allvar hotar de större besättningarna.

Förutom en översyn av rovdjurspolitiken efterlyser man en konsekvensanalys utifrån olika framtida scenarier. LRF i Jönköpings län säger också att det är viktigt att lyssna till utvecklingen under den senaste tioårsperioden i framförallt norra och mellersta Sverige.

– Vi vet att de bekymmer som finns och funnits där är mycket troligt att motsvarande problem kommer hit, avslutar Anders Friberg.

Taggar

Dela