Nyheter

Rumänsk liga åtalas för åldringsbrott

Nyheter Rumänsk liga levde lyxliv på åldringsbrott som begåtts bland annat i Skillingaryd. Nu står de åtalade i Hudiksvalls tingsrätt.

Fyra personer, två gifta par, misstänkta för att ha lurat sig in hos mer än 30 äldre personer och stulit deras guld- och värdesaker, åtalas idag onsdag vid Hudiksvalls tingsrätt meddelar SVT Gävleborg. I östra Rumänien bor de äkta paren i sina nybyggda villor, som med rumänska mått ser ut att ha kostat mycket pengar att bygga.

Polisen har nu kartlagt parens resa i Europa där de tjänat pengar genom att lurat in sig hos äldre människor, bland annat i Skillingaryd.

– De har lurat sig in i deras bostäder genom att en av kvinnorna har ringt på och bett om att få fylla på en flaska vatten eller sagt att hon är utsvulten och ber om något att äta. Medan hon fått vatten eller mat har den andra kvinnan gått in och rensat bostaden på guld, pengar och värdesaker berättar polisen i Gävleborg.

Åldringsbrotten uppdagades när Hudiksvallspolisen grep de två paren i december 2017 efter tips om en efterlyst bil. De anhölls misstänkta för över 200 åldringsbrott, men släpptes mycket på grund av att en av kvinnorna var höggravid och att det saknades bevis. Vid det tillfället kunde dock polisen tömma deras telefoner på information som gav svar på vad polisen misstänkt och de båda paren blev internationellt efterlysta. Ett av paren dök upp frivilligt hos Hudiksvallspolisen medan det andra paret greps av dansk polis vid gränsen mellan Danmark och Tyskland.

– Vi kunde med hjälp av telefonmaster se hur de hade rört sig och att det stämde med platser och tidpunkter för var åldringsbrotten hade begåtts. Av de över 200 brotten valde åklagare att väcka åtal i 34 fall. Det äldsta offret är 98 år gammal. Några har också hunnit avlida sedan det här uppdagades, säger polisens utredare i Gävleborg.

Brotten begicks i november och december 2017. Paren har erkänt. Rättegång väntas hållas i Hudiksvalls tingsrätt inom två veckor.

Källa; SVT Gävleborg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *