Runor och runstenar
Nyheter I veckan var det en informationskväll om runstenar i Hok
Ett tjugotal personer hade mött upp för att lyssna till Ann-Marie Nordman från Länsmuseet som berättade om runor och runstenar. Man samlades vid runstenen i Hok och det är en gränssten som talade om vem som ägde markerna runt omkring. Just gränsstenar är vanligt förekommande och de restes ofta i samband med en faders, broders eller sons bortgång.
Runstenen i Hok står på en annan plats än den ursprungliga, den exakta platsen har man inte full kontroll på. De vet att den flyttades till Hooks Herrgård men fick flytta tillbaka till samhället eftersom den ansågs frambringa otur och spökerier.
Runskriften uppstod för ungefär 2000 år sedan och spreds i det germanska språkområdet som gällde central- och nordeuropa. För Sveriges del rör det från Skåne upp till södra Norrland, även om delar av södra Sverige tillhörde Danmark under lång tid. Runorna uppstod som motvikt till Romarrikets utbredning och runstenar började dyka upp på 400-talet.
Futarken, som runorna heter, bestod inledningsvis av 24 tecken som blev 16 under vikingatiden. På medeltiden utvecklades futarken till att innehålla 30 tecken.
Runstenarnas storhetstid var fram till och med omkring 1200-talet och minskade i betydelse i takt med att landet kristnades, men det finns exempel på runstenar daterade på 1800-talet.
I Sverige räknar man med att det finns omkring 3000 runstenar bevarade, varav ungefär 1000 i Uppland. I Jönköpings län har man lokaliserat omkring 50 runstenar som finns att besöka.