Nyheter

Rutiner för hyrpersonal ska bli bättre

Nyheter Hyrpersonal inom vården är inget nytt fenomen. Men tills nu har det saknats tydliga rutiner för att exempelvis hålla reda på den tid personalen har jobbat. Men nu är det meningen att det ska bli ändring på det.

Det var i våras som Vänsterpartiets Mikael Ekvall i en interpellation ställde frågan om inte även hyrpersonal inom regionen borde stämpla in och ut på arbetsplatsen.

I interpellationen skriver han bland annat:
”I Region Jönköpings län har vi kunnat se skenande kostnader för hyrpersonal under många år. Det bidrar till kortsiktighet istället för långsiktighet. Framförallt så äter hyrproblematiken upp viktiga och nödvändiga satsningar på den fasta personalen vilket i det långa loppet också
drabbar patienterna”.

Bekräftar brister

Han skickade också med en fråga till Thomas Gustafsson som är ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård. Frågan löd om det var sant att hyrpersonal i regionen inte behövde stämpla in och ut på arbetsplatserna på samma sätt som den fasta personalen och om så var fallet: Vad planerar den politiska ledningen för åtgärder?

I början av sommaren svarade Thomas Gustafsson på Mikael Ekvalls interpellation. Ett svar som kommer avhandlas på kommande regionfullmäktige. Han bekräftar att hyrpersonal i dagsläget inte registreras på samma sätt i systemet som den ordinarie personalen.
”Däremot har chefen ett tydligt ansvar för att den hyrpersonal som finns inom verksamheten är på plats och följer uppsatta rutiner”, skriver han bland annat i svaret.

Men nu ska det bli tydligare avslöjar han också. Regionen har införskaffat en modul till det befintliga lönesystemet Heroma för att kunna registrera externa resurser. Just nu pågår arbete med att ta fram rutiner och underlag för hur icke anställda ska registreras.

Behöver bli mer strukturerat

Thomas Gustafsson berättar att det främst är två anledningar till att man inlett detta arbete. Dels att tidrapporter kan plockas ut och användas som fakturaunderlag, men också för att på ett enklare sätt kunna hålla reda på och ta fram statistik över hyrbemanningens tid och placering.

Just det sistnämnda är en viktig del. Sedan 2022 måste en inhyrd arbetstagare som varit en viss tid på en driftsenhet erbjudas en tillsvidareanställning. Regionen behöver därför kunna följa hyrbemmaningen på ett mer strukturerat sätt.

Genrebild. Foto: David Alin

Taggar

Dela


2 reaktioner på Rutiner för hyrpersonal ska bli bättre

Låg inne för hjärtinfarkt så besviken på allt mycket dålig personal fanns ingen sympati men fixade allt själv…

Har det gått så långt nu att man har stämpelklocka på sjukhusen? Förfärande! Visst bråkade vi om pengarna och visst vad det galenskaper från arbetsgivaren som gjorde att jag till slut sa upp mig. Men det är ju rena paranoian arbetsgivaren utvecklat om man satt upp stämpelklockor. Det är onekligen skönt att vara pensionerad, men samtidigt är attityden och servicen skrämmande när man förvandlats från vårdgivare till vårdbehövande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *