Nyheter

Rydaholmaren som gör succé i USA

Nyheter Han började som lokalreporter i Rydaholm på 90-talet. Nu bor Peter Sibner i Florida och driver en hockeysajt som lockar över en miljon unika besökare i veckan - och på kundlistan finns det ett tiotal NHL-klubbar. – Jag ska absolut inte klaga på livet, säger han till Skillingaryd.nu.

Peter Sibner var på plats när Stanley Cup-pokalen delades ut i somras. Foto: Privat

Journalistiken har alltid legat Peter Sibner från Rydaholm varmt om hjärtat.
– Jag började som lokalreporter på Värnamo Nyheter i Rydaholm sommaren -95 när jag hade slutat nian. På den tiden ansvarade jag för Rydaholms lokalredaktion i det gamla VN-huset bredvid kiosken i Rydaholm. Så där åkte jag runt på min moped under sommaren och skrev artiklar om det som fanns att skriva om i på orten. Det var badplatsen, bilmuseet och någon gubbe som hade fått upp någon konstig potatis…

Sommarjobbet som 16-åring innehöll också ett stort avslöjande.
– Det var väl så nära man kommit ett Pulitzer-pris kanske, säger Peter Sibner och skrattar.

Rullade upp vårdskandal

Saken var den att när han kom till lokalredaktionen en sommarmorgon så var det en anställd på vårdcentralen som hade pratat in på telefonsvararen att hon och några av hennes kollegor skulle säga upp sig i protest mot landstinget i Jönköpings län.
– Jag var 16 år och tänkte ”Vad fan ska jag göra?” Jag frågade farsan om jag verkligen kunde skriva om det?

Peter Sibner rullade upp en vårdskandal i Rydaholm som han så här 26 år senare benämner som en ”jäkla historia”.
– Min plan den dagen var att cykla hem till en gubbe som samlade på postorderkataloger och göra ett reportage om det. Han hade tiotusentals kataloger, hela huset var fullt av dem. Den storyn skulle jag göra den dagen, men den fick vänta lite…

Det var där och då resan mot Florida påbörjades kan man säga, för Peter Sibner visste tidigt vad han ville med sitt yrkesliv.
– Om någon frågade mig för 25 år sedan vad min dröm var så var den att jag skulle bo på en solig plats i USA och jobba med hockey, och det får jag göra nu så jag ska absolut inte klaga på livet.

NHL-klubbar som kunder

För den hockeyintresserade är statistikdatabasen Elite Prospects att likna vid en helig Graal. Vill man exempelvis kolla upp hur det går för Värnamosonen Mattias Tedenby i KHL-laget Dinamo Minsk så är det hit man vänder sig. Vill man hellre se hur många mål och assists Skillingaryds Göran Rosén gjorde säsongen 72/73 gör man samma sak.

Över hela härligheten basar Rydaholmsbördige Peter Sibner.
– När jag klev ombord för ett tiotal år sedan hade vi ungefär 200 000 unika besökare i veckan. Nu är vi uppe i en miljon och snurrar, 1,5 miljoner vissa veckor när det händer grejer som exempelvis om det är NHL-draft eller junior-VM.

Elite Prospects grundades i december 1999 i Kalmar av Johan Nilsson. I början var sajten inriktad på att presentera svenska hockeynyheter på engelska, men rätt snart ändrades det hela till att bli en sida för statistik och övergångar. Det var därifrån det tog fart.
– Det är ”the go to source”, ett uppslagsverk för hockey i dag. Vi har över 900 000 spelare i databasen i dag från ålderskullarna 14 år och uppåt, berättar Peter Sibner och fortsätter.
– Kombinationen dagsaktuell statistik med det historiska arkivet gör att sajten medialt sett blir en maktfaktor.

Han berättar också att sajten just nu har ett tiotal NHL-klubbar som kunder. Klubbarna använder Elite Prospects rådata till att bygga egna applikationer som kommer deras talangscouter till gagn.

Utöver statistikdatabasen driver man också en redaktionell sajt med artiklar på olika språk. EP Rinkside.

Kanada och USA har ungefär 20 gånger så många aktiva hockeyspelare som Sverige. Peter Sibner och hans kollegor såg en affärspotential i att etablera ett kontor i Nordamerika och för tre år sedan lämnade han och familjen Sverige för att bosätta sig i Florida där han numera rattar skutan på plats.

Var det svårt att få med familjen på att flytta till USA?
– Nja, egentligen inte. Jag har alltid haft en jättestark dragning till USA ända sedan jag var liten. Mentalt och personlighetsmässigt fungerar jag bättre i USA än vad jag gör hemma i Sverige.
– Det tog något år eller två innan jag fick med mig frun på idén, men vi ville testa något nytt och ge ungarna en upplevelse. De har ju alla möjligheter, nu har de två språk helt flytande, det får se något nytt och de har fått vänner på andra sidan jordklotet.

Peter Sibner fortsätter:
– För mig personligen så var det en jäkla utmaning också att få bygga upp någonting i USA, ett varumärke som har sådan otrolig potential.
– Jag har jobbat nära NHL-hockeyn under mina tio år som mediachef inom Everysport media group, bland annat som redaktör för svenska NHL, för tidningen PRO Hockey och givetvis sajter som Hockeysverige och Elite Prospects. Att driva ett mediebolag här borta var en kul professionell utmaning. Ett kul sätt att komma nära NHL-hockeyn.

Kan inte träffa släkten

Men det har varit en speciell tid med tanke på Corona-pandemin som härjat världen över de senaste 1,5 åren.
– Första året vi bodde här så hade vi jättemycket besök från Sverige. Sen helt plötsligt i början på mars förra året så blev det tvärstopp. Då blev det inreseförbud.
– Så jag har inte träffat någon nära släkting eller vänner på nästan två år.

De hårda reserestriktionerna in till USA från EU sätter också käppar i hjulen.
– Det är väl den högsta önskan jag har nu, att USA ska öppna upp för världen. Man kan åka in i USA från 160 länder, men av någon anledning så är fortfarande dörren stängd från EU och England. Det verkar mest vara politik nu, säger han och suckar.

Det är inte bara Rydaholm i tidningens spridningsområde som har en koppling till Peter Sibner. Hans mamma är från Skillingaryd från början.
– Mormor bodde mitt emot Movalla när jag var liten. Kiosken i ishallen med det legendariska Formel 1-spelet var en höjdare när man var liten, säger han och skrattar.

Annan mentalitet

Peter Sibner berättar att han trivs som fisken i vattnet i USA och utöver det härliga vädret i Florida så gillar han det amerikanska kynnet. Amerikanerna är överlag rätt lika oss européer, men det finns också skillnader.
– Man har en helt annat tilltro till sig själv här. Man sätter personen och familjen före kollektivet och det är vi inte riktigt vana vid i Sverige.
– De har också ett helt annat säkerhetstänk här, bland annat så är de bekymrade över att släppa ut sina barn och det är betydligt hårdare regler för vad man kan göra och inte göra med skolor och så vidare. Det är ett helt annat disciplinsystem i skolan, de får betyg redan i första klass.
– Kvalitén på skolorna är bättre än i Sverige. Det är helt andra krav som ställs och man måste ta i hårdare. Det är inte lika bekvämt som i Sverige att leva här borta. Så samhället är mer prestationsinriktat.

Hur ser planen ut framöver?
– Planen just nu är att vi söker permanent uppehållstillstånd här. Så planen är att bo här så länge så att vi kan få dubbelt medborgarskap.

Staden Tampa har professionella lag i ishockey, amerikansk fotboll och baseball. I somras bärgade Lightning sin andra raka Stanley Cup-titel med Peter Sibner på plats i arenan. Samtidigt vann Buccaneers Super Bowl och baseball-laget Rays var i World Series-final 2020. Det har alltså varit stora idrottsliga framgångar i staden sedan Sibner flyttade dit.

Är det Peter Sibner-effekten?
– (skratt). Ja, jag gillar ju att tro det. Korrelation och kausalitet kanske vi inte ska gå in på, men faktum kvarstår att de vunnit tre titlar under den tiden vi bott här, skojar Peter Sibner.

Han och familjen ser ut att bli kvar ett tag i soliga Florida. Men han avslutar med att slå fast en sak.
– Rydaholm är fortfarande hemma. Jag har en gård där tillsammans med min farbror och nu när jag inte kunnat åka till Sverige på nästan två år så längtar jag efter att få göra ett besök på Stallagård så fort jag kan.

Peter Sibner med familj. Foto: Privat

Taggar

Dela


Lämna ett svar