S debatterar ”fallet Hugander”
Nyheter Kenth Williamsson (S) och Berry Lilja (S) debatterar.
Missvisande förklaringar angående fallet Hugander
När Vaggeryds kommun beslutade sig för att återgå till en gemensam socialförvaltning för individ- och familjeomsorgen och vård och omsorg så genomfördes en organisationsförändring. Kommunen valde att annonsera såväl internt som externt. En anställningsprocess startade och till slut kom kommunstyrelsen fram till vem man skulle anställa.
Beslutet var enhälligt och den anställde har sålunda ett mycket starkt politiskt stöd. Därför blir vi förvånade när Ragnarsson (M) skriver ”att övriga partier fått i genom sin vilja och att konsekvenserna av det agerandet var förutsägbart”?
Står inte (M) bakom den nya socialchefen? I KSAU:s protokoll framgår det ju att vi var eniga…
Organisationsförändringen innebar att vård- och omsorgsförvaltningen togs bort liksom dess förvaltningschefstjänst. Den tidigare anställde fick ett erbjudande om en ny tjänst direkt under kommundirektören men tackade nej. I stället föreslogs en lösning där kommunen och den anställde skulle göra upp i godo.
Då vi upplevde att det fanns olika syn rent principiellt på ärendet beslutade arbetsutskottet att en jurist från SKL – Sveriges Kommuner och Landsting – skulle kallas för att informera om vilka rättigheter vi som arbetsgivare har i en sådan här situation.
Detta beslut negligerades av ordföranden som istället valde att göra en uppgörelse i godo med den anställde.
Så när Allan skriver att ”Mina farhågor har besannats” är detta en följd av hans agerande. Därför blev han sannspådd. Att KSAU skulle riva upp en uppgörelse efter att den träffats skulle däremot kunna bli kostsamt för kommunen. Att då skriva ”att det inte är giltigt förrän KSAU skrivit under” blir därför lite patetiskt.
Därför framgår det också att vi inte står bakom beslutet. Vi anser även att en arbetsgivare har rätt att omplacera en anställd utan att vara skyldig att betala avgångsbelopp. Däremot har vi respekt för att en anställd inte vill vara kvar på en arbetsplats efter en omplacering men det är någonting annat. I det här fallet har det med andra ord aldrig varit en tvist i ärendet då det inte gått så långt.
Sammanfattningsvis har Ragnarsson som leder femklövern, gjort en uppgörelse som han inte hade befogenhet för. Hur övriga i femklövern ställer sig med anledning av detta får de svar på. Däremot har vi varit tydliga med att vi inte står bakom beslutet om att göra upp i godo och vi tycker rent principiellt att det inte ska utgå ersättning för omplacering.
För Socialdemokraterna i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU)
Kenth Williamsson och Berry Lilja