Nyheter

(S) interpellation skapade irritation

Nyheter Carina Ödebrink (S) interpellation fick svar men att få debattera svaret eller ytterligare fråga under samma ärende - då var det stopp och fullmäktigeledamoten blev nekad att prata till punkt.

I fikapausen diskuterade duon vidare

Carina Ödebrink (S) har lämnat in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) som skulle klarläggas och besvaras under fullmäktigekvällen.

– Min fråga handlar om hur många kommunikatörer vi har och hur kommunstyrelsens ordförande ser på det att vi anställer administrativ personal istället för ute i vården. Det är viktigt att vi ska upprättahålla trovärdigheten för den gemensamma välfärden. Vi ska känna att de pengar som vi betalar i skatt går till det vi vill. Vi kan se idag att det växer yrkesgrupper som är tjänstemän. Det behövs, men ibland kan vi se i den verksamhet vi driver tillsammans så växer det med väldigt många sådana personer. Vi måste vara vaksamma att vi inte har för många. Vi behöver ha folk ute till att ta hand om unga och gamla, säger Carina Ödebrink (S).

– Svaret som jag har fått, det var ett snabbt svar, jag skickade in min fråga på tisdagen och fick svar på torsdagen. Det var till och med svar på frågor som jag inte ställt. Jag hade ingen avsikt att puckla på ordförande i kommunstyrelsen. Vi tycker olika, men vill samma sak, men det var inte min avsikt. Det var min avsikt att jag vill se hur det fungerar i min kommun. Vi ska vara medvetna om det här och se vart våra skattepengar går till. Det kan vara ett växande problem. Jag tycker att ordförande väljer att göra politik av något som jag inte hade avsikt för i min fråga. Väldigt mycket i svaret handlar inte om det jag frågar om. ”De styrande i kommunen har varit duktiga på att effektivisera”. För mig är det inte samma sak som att styra, menar Carina Ödebrink (S).

Kommunfullmäktiges ordförande avbryter Carina Ödebrink (S) och säger att hon bara fick prata om sin interpellation, inte om svaren som ankommit…

– Jag vill ställa en ordningsfråga och sedan har jag fått ett svar, jag borde i mitt inledningsanförande få diskutera mitt svar, säger Carina Ödebrink (S), som säger att det strider mot kommunallagen. Fullmäktiges ordförande Christer Holmgren (M) låter sig inte övertalas utan hänvisa till att överklaga till högre ort då det är han som bestämmer i lokalen under fullmäktige. Carina Ödebrink (S) sätter sig och blir nästa namn på talarlistan.

Gert Jonsson (M) svarar på interpellationen;

– Vi har två kommunikatörer och de är centralt placerade men jobbar i hela kommunen. Vi har två kommunikatörer som jobbar i SÅM, som är ett kommunalt förbund, menar Gert Jonsson (M) och forsätter besvara på övriga frågor i interpellationen.

– Jag fick mitt första politiska uppdrag 1994. Jag har aldrig varit med om att jag blivit nekad att tala till punkt. Jag ska fortsätta där jag slutade… När det gäller svaret så är det en sak som jag vill lyfta fram. Det är vi som förtroendevalda ständigt ska bevaka och få effektivt resultat. När vi lägger till nya saker kanske vi också ska plocka bort det som är gammalt. När det gäller vår verksamhet ska vi bedriva en effektiv verksamhet. Vad betyder det? Är det att personalen ska vara effektiva eller att alla springer så snabbt som möjligt? Skattepengar är ett medel att nå målet, säger Carina Ödebrink (S).

– Vad ska politiken göra och vad ska tjänstemän göra. Respekt för att dessa när politiska mål ska genomföras. Det handlar om tillit. Jag fungerar inte i min roll som ordförande om jag inte har tillit till kommundirektör och förvaltningschefer. Det betyder inte att man tycker likadant, men att man har tillit och förtroende, svarar Gert Jonsson (M) och säger att jag svarade noga utifrån vad du frågade om.

– Det här sista inlägget var det jag ville med min interpellation. Utan större politiska fajter ska kunna diskutera. Det handlar om tillit. Jag är innerligt glad och tacksam att vi inte har sådana moderater som köper världens dyraste strumpor eller bygger stora sjukhus här i vår kommun, säger Carina Ödebrink (S).

– Du satte igång mig Gert, du sa att du är helt 100 på att kommunen styrs av politiken! Hur kunde ni tillåta att en tillförordnad chef i en förvaltning sitter med i kommunfullmäktige? Undrar Marijo Corkovic (S).

Fullmäktiges ordförande hänvisar Marijo att sätta sig då den här frågan inte hör hemma i det här ärendet då det är interpellation som Carina har skrivit.

– Riktig bra fråga kommenterar Jan-Olof Svedberg (SD) som håller med Carina Ödebrink (S).

– Det är viktigt vad fullmäktige beslutar också, vi har antagit en kommunikationsplan, den ska upp varje mandatperiod för nytt beslut och där finns informationen, säger Gert Jonsson (M).

Interpellationen finns här

Carina Ödebrink (S) interpellation där hon för första gången inte fick prata till punkt i talarstolen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *