S och M ändrade i text för ett oppositions-ja
Nyheter Under gårdagskvällens kommunfullmäktige blev mandatperiodens strategiska hållbarhets- och utvecklingsprogram kvällens heta punkt. Många ville säga sitt och efter ajournering bestämde sig majoriteten för att ändra i texten för att oppositionen skulle säga ja. – Här lägger sig Moderaterna platt för rent socialistiska mål, menar oppositionen.
Ett strategiskt program skulle antas under kommunfullmäktige. Hållbarhetsprogrammet som ska beskriva de långsiktiga målen för kommunens utveckling var ett gediget program på 24 sidor, där sidan 9 blev målet för debattkvällen i fullmäktige. Under detta mål, nummer två, fanns texten där politiken speglade in under lärande och utbildning där politiska strategier hade lagts in: ”Verksamheten ska bedrivas i permanenta lokaler i egen kommunal regi eller i regi utan privat vinstintresse (ingångna avtal som gäller Nya Götafors skola och Östra Strand berörs inte)”.
Gert Jonsson (M) startar debatten i talarstolen:
– I början av den förra mandatperioden tog vi fram fyra nya mål. Det var ett gemensamt arbete, de här målen var övergripande och de täcktes över ett brett område. Det här är inte lätt att överträffa, sade vi då. Denna mandatperioden blev det nytt styre. Däremot var det i samband med ett strategiskt hållbarhetsprogram vi kände att ”här såg vi en möjlighet att få med den nya periodens politik” och därför gick vi igenom det här noga. Vi borde ha politiska strategier. Vi kallade det tidigare mål. Nu har vi klätt in en del politik som är hämtat från vår överenskommelsen som gjorts inom majoriteten. Det har funnits ett stort intresse från partierna och vi har gjort mindre revideringar, bland annat ökad polisnärvaro och filat lite på övrig text. Ett politiskt jobb har gjorts och vi har förtydligat detta. Det är viktigt att vi får med detta i början av mandatperioden. Det är ett stort gemensamt arbete och ni kan själva gå igenom allt. Det bygger på resurser, mål, arbetsgivaremål och mål för det egna miljöarbetet. Slutet är hur vi jobbar med agenda 30. Jag yrkar bifall till förslaget.
Thomas Axelsson (KD):
– För det första måste jag säga att forna femklövern lade ned ett stort arbete på detta under 2022 när det gäller mål och visioner. Men den stora skillnaden är att vi då inte hade med politiska mål och intensioner. Dokumentet var mer inriktat på övergripande mål för kommunen. Historiskt var det att när det här antogs 2019 var det S som inte gillade att vi hade politiska strategier. Nu väljer majoriteten att anta rent politiskt ideologiska mål efter S-partibok. Vi kan inte stå bakom dessa mål. Några sticker ut. Första är verksamheten ska bedrivas i permanenta lokaler i egen regi. Vad innebär det här? Gruppbostäder, UC/UG med mera, ska detta kommunaliseras? De ska inte hyras utan att ha i eget ägande. Dagliga fastighetsunderhåll ska ske i kommunal regi? Då tror man att man får bättre kvalité om man gör det i egen regi. Ingen ytterligare kommunal verksamhet ska utmanas? Detta innebär att privata företag inte kan offerera sina tjänster och utmana kommunala tjänster. Man kan inte stoppa verkställighet där beslut är fattade av kommunfullmäktige. Vi vill att revisionen ska se på detta. Vi delar inte majoritetens förslag. Jag förstår att S gör, men M gör revolt av sin ideologi och politiska mål. Det gör ni när ni lägger dessa förslag. M, ni lägger er platt för S. Att du Gert, går på vad som helst, för att sitta som kommunalråd. Vad tycker ni andra egentligen? Vi yrkar på avslag.
Marijo Corkovic (S):
– Det är inte första gången Thomas attackerar Gert. Du pratar hela tiden om utmaningsrätt. När vi ingick i nytt styre har vi lämnat våra ideologier för kommunens bästa. Ur barn- och utbildningsnämndens perspektiv är förslaget bra, jag yrkar bifall.
Ulf Abrahamsson (C):
– Gert har det inte lätt. Marijo hackade på dig förra mandatperioden och nu har du Thomas. Jag är förvånad. 2015 då drev vi ganska hårt ideologiska grejer. Vi ville ha fullmäktiges mål. S tyckte inte om det. Vi hade en stor diskussion om hur vi mäter det här. När vi gick in i 2019 så ledde Gert detta. Kommunfullmäktige ska stå bakom, där vi totalt kan vara överens, då blir det starka mål. Förra mandatperioden var vi överens. Det här skapar oro nu när vi inte är överens. Ska verksamheten drivas i kommunalt ägda lokaler? Ska vi flytta ut UC i Vaggeryd? Ni har tre år på er. Ni ska skaffa ny lokal till UC och fältarna ska hitta nya lokaler. Det här blir konsekvens när allmänheten läser det här. Angående fastighetsskötsel, klart vi måste ha privata inslag i den verksamheten. Om det nu är konsulter, vvs eller el. Ni hårdrar det här. Nu ska vi ta programmet i sin helhet. Vi kanske får en snäv majoritet som säger ja till programmet. M, ni sätter er i knäet på S. Stryk de här hårda skrivningarna så är vi allesammans överens.
Marijo Corkovic (S):
– Ja, Ulf, jag har hackat på Gert men så lågt som Thomas gjorde i kväll kommer jag aldrig att gå.
Kenth Williamsson (S):
– Ulf, lite märkliga kommentarer. Det är inte på något sätt att vi kommer att bygga massa lokaler för att vi ska ha UC i kommunägd lokal. En strategi är något annat. Både vi och SKR (reds anm; Sveriges kommuner och regioner) som består av både borgerliga partier och partier S och V, det skapar en rådighet om man kan styra sina egna. Det skapar fördelar. Det fungerar bättre när man har rådighet. På senaste tekniska nämnden såg vi många brister som inte är tillrättade. Vi måste få en ordning på det här. Däremot är det som utmaningsrätt så är det kontroversiellt. Tittar man på de strategier vi lagt till så är det övergripande. Det innebär att enskilda beslut kommer att se annorlunda ut. Jag vill lyfta fram några viktiga för att bygga samhället långsiktigt och hållbart. Att vi ska bedriva långsiktig verksamhet i egna lokaler. Målet är ett förtydligande och ska vara hållbart och vi har kopplat strategin som ett verktyg för att vi ska nå målen. Mål har vi satt på organisationens resurser och mål för miljöarbetet. På sidan 19 i programmet har vi gjort ett tillägg som kan vara lätt att missa, under jämställdhet. De nationella målen ska beaktas, vid uppföljning av lokala mål ska dessa beaktas för avvikelse och goda exempel, det är för att vi ska följa de nationella målen.
Ulf Abrahamsson (C):
– Det jag sa, om du lyssnade, var lokaler vi hyr i icke kommunala fastigheter. Ni ska ta bort detta under denna mandatperiod. Det här är onödigt.
Kenth Williamsson (S):
– Precis som SKR, när de är överens om att man ska äga lokaler som har långsiktig verksamhet. Det är en strategi, det är så man tänker, men alla lokaler kommer inte vara i kommunal regi. Det här är strategi. Du behöver inte vara orolig.
Ewa Magnusson (L):
– Kenth, du sa att det var en strategi. Jag säger som Ulf. Vi håller med till 98 procent, men det står ska drivas i lokaler som är kommunägda. Alltså ska vi genomföra detta. Man kan skriva bör, eller i huvudsak bedrivas. Vi håller med att om att rådigheten är viktig. Ska vi ha ett brett dokument som ska hålla länge, ska vi ha ett dokument som alla står bakom.
Gert Jonsson (M):
– Det här blev en intressant diskussion. Vi tog fram fyra övergripande mål. Det var två herrar, en C och S, och de sa att det vore vara mer politik i det här. Då sa man att då kommer det här tillbaka i strategiska programmet. Det gamla säger absolut ingenting. Hur ska vi få ihop vår nya majoritet och när ni yrkar avslag så är vi tillbaka där vi var innan. Jag är utav den karaktären, det som är handslaget och ingånget, är hanterat i det arbetet som vi gjorde efter valet. Så är inte tolkning, Ewa, då skulle vi redan revidera och säga upp. Nu har vi två stycken som prövar. Nya Götafors skola och en option på Östra Strand, som finns kvar. Säbo 2.0, det kan vara andra anläggningar som Yggen, det kommer att byggas i kommunal regi. Vi har haft presidiemöte med socialnämnden att det är viss problematik när man hyr. Det finns alltid en risk när man hyr lokaler. Strategin är långsiktigt och äger man fastigheten så har man rådighet. Gör ni den snäva tolkningen att vi ska säga upp hyresavtalen.
Thomas Axelsson (KD) replikerar:
– Det här är ingen tolkningsfråga. Det står att ni inte ska ha kommunal verksamheter i privata lokaler. Vi vet både du och jag att köp av fastigheter görs. Ni har gått ifrån er ideologi, jag undrar vad ni andra moderater tycker om det här?
Jenny Larsen (KD):
– Inte konstigt att vi röstar emot. Vi jobbade för en bred majoritet, men nu röstar vi emot. Ni överger idéer som ni tidigare tyckt var bra. Det är bara dumt att ändra det i efterhand, men man har övergivit en idé. Vi är besvikna för att man inte kan jobba med de breda politiska besluten. Ni vill inte ha med oss på banan, S och M. Budskapet är tydligt.
Nexhat Shabani (S):
– Jag yrkar bifall till vårt förslag och tackar Camilla för gediget arbete. Jag tycker att Axelsson är ganska rolig ibland. Partibok, det är trevligt att du läser den också.
Ewa Magnusson (L):
– Jag vill lägga ett ändringsförslag där vi ändrar till verksamheten ska i huvudsak bedrivas i kommunala fastigheter.
Kenth Williamsson (S):
– Jag kan bara konstatera att det låter lite fyrkantigt när det gäller strategi. Vad är en strategi och tittar man på det området som vi har lagt in området, lärande och utbildning och då står det bland annat att eleverna ska mötas av en rad punkter och att verksamheten ska bedrivas i egen kommunal regi utan vinstintresse. Om vi nu ska ha strategier, som vi har bestämt oss för, då blir det att lokaler ska inte vara permanenta, de ska vara tillfälliga.
Ewa Magnusson (L):
– Det står permanenta lokaler i egen regi.
Linda Roos Nykvist (S);
– Viktigt att kollektivavtal stärks. Det borde löpa en röd tråd genom kommunal verksamhet. Detta är en del i att utveckla det långsiktiga arbetet.
Ulf Abrahamsson (C):
– Ja, Kenth, vi får nog snart avsluta, annars snor vi in oss. Varken du eller Gert vill lyssna. När jag lyssnar så är det egentligen den kommunala verksamheten. Det är inte så stor skillnad. När ni skriver som ni gör, företag som inte finns än vill bygga på Östra strand och sedan Götafors skola men de andra då? Verksamheten ska flyttas ut under mandatperioden. Jag har nästan belägg för detta? Hur många invigningar har ni varit på? 9,5 av 10 ägs av någon annan som bedriver verksamheten. När ni hårdrar det här, så markerar ni ut den ideologiska linjen med det här. Jag vet precis, Gert, jag tror på den fria företagsamheten och är borgerlig.
Gert Jonsson (M):
– Det har gått en avsikt för att vi ska förtydliga vårt strategiska program. Vi har berett det här i både arbetsutskott och kommunstyrelsens. Det är en stor majoritet för detta. Vi lyssnade på SD angående polisnärvaro. Ni misstolkar. Vi ska inte riva upp massa hyresavtal, det är kärnverksamheten. Vi har tittat på detta. Vi ska äga fastigheter för långsiktig verksamhet. Vi har lite för mycket tillfälliga lokaler. Låt oss ta en ajournering. Om vi justerar texten, så vill jag har svar om ni står bakom texten.
Jan-Olof Svedberg (SD):
– Jag har inga yrkande, men jag kan bara konstatera att det behövdes en ny skola på Götafors. Jag föreslog något om detta för kommunfullmäktige för tre år sedan. Nu står det en ny skola. Jag har inga synpunkter om det är privat eller kommunalt. Men det har tagit tre år. Det snackas om ny högstadieskola. Våra är uselt underhållna. Man kan inte stå och se på att skolorna är förfallna.
Kenth Williamsson (S):
– Det som gör att det gick snabbare att få till skolan i Källemområdet var att vi fattade beslut om det och den tillverkades på fabrik. Vi hade kommit igång mycket tidigare om vi hade fattat beslut fortare. Det handlar om vilka beslut vi politiker tar.
En ajournering begärdes och partigrupperna samlades under fikastunden för att prata ihop sig. När ledamöterna åter var tillbaka tog Gert Jonsson (M) taktpinnen:
– Vi har försökt att lyssna och varit pragmatiska. Det behövdes lite mer handpåläggning. Vårt förslag är att vi textjustera, sidan 9 i mittenspalten. Verksamheten ska som huvudregel bedrivas i kommunens fastighet. Huvudregeln är detta och nu lägger jag det som ett justerat yrkande.
Ulf Abrahamsson (C):
– Det var gott kaffe. Då ska jag meddela att C ställer sig bakom huvudförslaget med tanke på textjusteringen.
Jenny Larsen (KD):
– KD och L hade ett yrkande och KD yrkar att det är tre punkter som fortsatt ska utgå och de är: ”Verksamheten ska bedrivas i permanenta lokaler i egenkommunal regi eller i regi utan privat vinstintresse”, ”dagliga fastighetsskötseln ska i huvudsak ske i egen kommunal regi” och ”under mandatperioden ska ingen ytterligare kommunal verksamhet utmanas”.
Emil Petersson (SD):
– Med den här ändringen står vi också bakom kommunstyrelsens förslag.
Två förslag fanns alltså på bordet. Kommunstyrelsens förslag med ändringsyrkande och ett avslagsförslag till förmån för eget förslag (KD). Mats Oskarsson (M) hörde efter ett antal ja efter varje förslag och beslutade att kommunstyrelsens förslag med textändringen ”som huvudregel” läggs till, bifölls.
Reservation gjordes av KD.
I fikarummet på Skillingehus fanns dessa visdomsord som kanske hjälpte politikerna att enas om text i strategiska dokumentet?
Om inte jag får komma på ditt kalas så får inte du komma på mitt.