Nyheter

Så agerar du vid ett huggormsbett

Nyheter Nu när sommaren är här och många vistas ute i naturen är det viktigt att vara medveten om risken för huggormsbett. Ett bett från en huggorm kan variera kraftigt i symtom och hur allvarligt det blir.  

Hur ser ett huggormsbett ut?

Huggormsbett känns ofta och visar sig som två små prickar med cirka 6-9 millimeters mellanrum. Vanligtvis uppstår en blåaktig svullnad runt bettet. Men bara knappt hälften av de som blir bitna får symtom, eftersom inget gift sprutats in.

Symtom att hålla utkik efter

Reaktionen på ett huggormsbett kan variera från obetydlig svullnad till allvarliga hälsoproblem. Svullnaden kan sprida sig till hela kroppsdelen som blivit biten och i sällsynta fall kan det leda till kräkningar, diarréer eller andningsbesvär. Hur starkt du reagerar beror på mängden gift och var du blivit biten. Barn, äldre och gravida är särskilt känsliga.

Vad ska du göra om du blir biten?

Om du eller någon annan blir biten av en huggorm, följ dessa steg:

  1. Sök sjukhusvård omedelbart: Åk till sjukhus för observation. Be någon att följa med dig, även om du känner dig opåverkad.
  2. Ring 112: Om du känner dig sjuk med symtom som illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, yrsel, kallsvettning, hjärtklappning, svullna läppar eller andningsbesvär, ring 112 för att få hjälp med transport till sjukhus.
  3. Var still och vila: Giftet sprids snabbare vid ansträngning. Håll den bitna kroppsdelen stilla och gärna högt.
  4. Ta av åtsittande föremål: Ta av skor, ringar och klockor eftersom svullnaden kan öka.
  5. Lämna bettstället i fred: Försök inte suga ut giftet eller använda kyla, värme eller skärp runt bettet. Det kan förvärra situationen.

Behandling och vård

Behandlingen varierar beroende på symtomen. Vid stark reaktion kan ett speciellt huggormsserum användas för att hejda sjukdomsförloppet.

Kom ihåg att huggormsbett kan vara allvarliga och kräver snabb medicinsk hjälp. Ta det lugnt och sök vård omedelbart för bästa möjliga resultat.

Källa: 1177.se

Foto: Artur Mikołajewski

Taggar

Dela


1 reaktion på Så agerar du vid ett huggormsbett

Ja, det finns svarta huggormar som kan liknas med en ofarlig snok som har gulvita fläckar på kinderna. Vid Skillingaryds dämme har jag observerat svart huggorm tillika vanlig huggorm som inte är att leka med. Se ner gött folk vad ni sätter fötter och händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *