Nyheter

Så här kan skolans kostym se ut framöver…

Nyheter Hur planeras förskolan och grundskolan se ut från höstterminen 2026? Efter informationen som lämnades av barn- och utbildningsförvaltningen tidigare i veckan ska vi försöka reda ut vad som händer på varje enskild skola

Här, i den nya skolan i Byarum, ska Bondstorpseleverna ta plats om förslaget blir verklighet

I Byarum ska en ny skola vara klar inför höstterminen 2026.
– I dag jobbar man åldersblandat vilket innebär att vi har F-1, 2-3, berättar förvaltningschefen Per-Erik Lorentzon. 

Från och med läsåret när nya skolan är klar är förslaget att det kommer att vara åldersuppdelad undervisning då det enligt prognosen kommer vara 54 barn totalt, 20 i F-klass, 9 i årskurs 1, 16 i årskurs 2 och 9 i årskurs 3. 

– Vi ser också att 2030 minskar barnprognosen och från 54 barn 2026 går det ner till 42 höstterminen 2030 i grundskolan. När det gäller förskolan är det i dag 50 barn och 2030 41 barn och behovet av antalet avdelning går ner. 

I Bondstorp bedrivs åldersblandad undervisning på grund av lågt elevunderlag. Läsåret som är just nu går totalt 17 barn i F-3. En ökning ses dock att både 2026/2027 är det 23 barn totalt för att därefter minska igen. I förvaltningens skrivelse ses att en elev kostar i genomsnitt 105 000 kronor på grundskola i kommunen men här i Bondstorp är kostnad per elev (för budget 2024) 211 000 kronor. 

– Vi bedömer att elevunderlaget är för lågt i Bondstorp och vi föreslår att eleverna i Bondstorp slås samman med Byarum. Tillsammans blir det en bra organisation och det finns många fördelar. Antalet barn i förskolan minskar i Bondstorp och det blir svårare att bedriva kvalitativ verksamhet, det har bland annat att göra med höga kostnader, kompetensförsörjning och risk för att inte nå kvalité föreslår vi från förvaltningen att nämnden inte erbjuder förskola i Bondstorp om skolan ska samlokaliseras med Byarum. Kostnader som delats med skolan skjuts över till förskolan om skolan samlokaliseras med Byarum vilket innebär 800 000 kronor. Men frågor såsom tillgänglighet, landsbygdsutveckling och vikten av att erbjuda förskola för närsamhället har inte vägts in då de ligger utanför förvaltningens ansvarsområde. Bedömning av samhällsfrågor överlämnas till ansvariga politiker, menar Per-Erik Lorentzon. 

Svenarum
Förvaltningschefen ställer sig först frågan om man ska öppna skolan i Svenarum.
– Vi tycker det fungerar bra i Hok. Elevunderlaget saknas för att bedriva två skolor. Vårt förslag är att F-3 läggs ned permanent. Förskolan är i dag ensam i Svenarum. Skolhuset används bara i källaren där kök och matsal finns. Man kan inte ha ett tomt hus för att nyttja källaren. Antingen bygga ny förskola eller samlokaliseras med Hok. Tittar man på Svenarum och Hok tillsammans så är antalet avdelningar 5 i dag, det går ner till 4 och till 3 år 2026. Barnen går i skolan tillsammans och vårt förslag blir då att förskolan i Svenarum samlokaliseras med Hoks förskola när denna tas i bruk. Här tar vi en ställning, även om det är landsbygd, då det är bara några kilometer mellan förskolorna och det borde fungera. 

I Klevshult ser det ut ungefär som i Bondstorp. Detta läsår går totalt 17 barn i F-3. Ökar och minskar med någon enstaka elev fram till 2028 då det är 21 elever på skolan. Klevshults skola bedriver åldersblandad undervisning, som i Bondstorp, där F-1 och 2-3 går tillsammans. Lorentzon berättar: 

– Kostnaden per elev, budget 2024, är 165 500 kronor. Vi bedömer att elevunderlaget, liksom i Bondstorp, är för lågt. Klevshult ligger nära Skillingaryd och Tofthaga. Vi föreslår att man samlokaliserar elever med Sörgårdsskolan inför höstterminen 2026. När det gäller förskolan i Klevshult så ser vi en betydligt svagare födelsetal och antalet barn minskar och det blir svårt att bedriva verksamhet. Utifrån samma sårbarhet, höga kostnader, kompetensförsörjning och risk för att inte nå kvalité föreslår vi barn- och utbildningsnämnden att inte erbjuda förskola i Klevshult om skolan samlokaliseras med Sörgårdsskolan, säger Per-Erik. 

Arkivbild från Bamseloppet på Tallbackens förskola

I Hok går man i dag fyran och femman för att i sjätte klass flytta till Hjortsjöskolan. 

– Vårt förslag är det blir F-3 i Hok och att årskurs fyra och fem flyttar till Hjortsjöskolan när det nya mellanstadiet är klart. 

Vaggeryds tätort ökar trots svikande prognos, Lorentzon förmedlar tankarna:
– Östra skolan F-3 flyttar till Yggen F-3 när den nya skolan på Yggen tas i bruk, som vi hoppas är 2029. Både Götafors, Hjortsjöskolan och Byarum kan ta emot barn från Östra strand.

När det gäller förskolan i Vaggeryds tätort planeras att Södra park avslutas som förskola efter våren nästa år, växthusets paviljong som är två avdelningar, avyttras efter att hyresavtalet löpt ut 2026 och behovet upphört. 

– Förskolan i Vaggeryds tätort utökas med minst tre avdelningar inför läsåret 2029/2030 och då är det utökning på Växthuset och Nyckelpigan eller förskolorna på Fritiden, Östra strand och Yggen, vilket då får bli en framtida fråga, menar Lorentzon. 

I Skillingaryds tätort finns det inte så mycket angående förskolan att spela med men några tankar finns:
– Tallbackens förskola läggs i träda tills barnantalet ökar igen och ytterligare en avdelning läggs i träda antingen Fågelfors eller Bullerbyn, berättar Per-Erik. 

I dag finns det totalt 16 avdelningar (inklusive Framtidens förskola som är fristående och inte kommunal) och 2026 är behovet 14, vilket då jämnas ut med att Tallbackens två avdelningar pausas. Barn per avdelning är i dag 15,1 och höst 2026 är det beräknat 15,2 med två avdelningar färre. 

Grundskolan i Skillingaryds tätort däremot kommer att genomgå en större förändring…

– Här har vi egentligen ett problem som borde synts från början. Vi har svårt att få till den tilltänkta uppdelningen mellan Sörgårdsskolan och Fågelforsskolan. Järnvägen är en tydlig avdelare i Skillingaryd. För att man ska få 40 elever att gå på Sörgårdsskolan så måste de som bor nära Fågelforsskolan att gå på Sörgårdsskolan. Utifrån bostadsbestånd uppstår en skolsegretation. Vi ser också ett kraftigt sjunkande elevantal i F-3 från läsåret 2028/2029. Vi föreslår därför en stadieindelad organisation med F-3 på Sörgårdsskolan och 4-6 på Fågelforsskolan från höstterminen 2026. Då går alla i samma ålder på samma skola. Lättare att organisera vid ett varierat elevantal och det blir en mer kostnadseffektivare organisation. Utemiljön exempelvis är mer attraktiv på Sörgårdsskolan än på Fågelforsskolan och man ska inte glömma att Sörgårdsskolan tidigare varit en F-3 skola. Det blir heller inga promenader till Fågelforsskolan. När det gäller lektioner i slöjd, idrott, språk och hemkunskap. Rektorerna hade detta som ett förslag för 4-5 år sedan och vi borde nog gjort det här när vi byggde nya skolan på Sörgårdsområdet, berättar Per-Erik Lorentzon och avrundar med att då blir det en likvärdig skolorganisation i kommunen. 

Framtidens stadieindelning?

Beslut kring förändringar i Vaggeryd och Skillingaryds tätort när det gäller förskolan kommer att tas av barn- och utbildningsnämnden då det är av praktisk karaktär.

Beslut kring förändringar i Svenarum, Bondstorp och Klevshult tas av kommunfullmäktige som är av principiell karaktär och det kommer att göras i början av nästa år.

När det gäller antalet 16-18 åringar kommer denna grupp att stiga kommande år och når toppen år 2034.  Antalet gymnasieungdomar är i dag 565 och kommer att öka till 882.

LÄS MER:  Förslaget: Skolor läggs ned eller pausas

Dela


6 reaktioner på Så här kan skolans kostym se ut framöver…

Jag undrar bara vad 700 elever på Hjortsjöskolan har för utrymme att röra sig på skolgården?
Räcker den till för så många även om de inte är ute samtidigt.
Paviljongen för mellanstadiet ska väl vara borta då 2026/2027?

Hur många barn skulle det minska med per avdelning om man bibehöll nuvarande upplägg i kommunen? Inte många såklart och pedagogerna i både förskola/skola skulle få lite mer tid till varje barn under 4-5 år som mest innan siffrorna vänder uppåt igen. Tack skolförvaltningen för att ni ser till våra barns bästa! OBS! Tacket till skolförvaltningen är ironi.

Håller med iemisaksson inte lätt att sälja när kommunen dödar vår landsbygd. Men det är just det de gör på grund av pengarna måste in till Fenix med mera för alla felberäkningar som de gjort.

Vad menas med att ” få 40 elever att gå på Sörgårdsskolan”. Är det 40 elever per klass eller årskurs som menas med det. 30-40 elever i en klass är många. Får man lugn studiero då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *