Nyheter

Så minns vi Gudrun: De röjde upp efter stormen

Nyheter Göte Carlsson från Järanäs Unnaryd var en av de som röjde upp i skogen efter stormen. Nedan delar han med sig av sina minnen från de dramatiska dygnen för 20 år sedan.

Stödgruppen i Unnaryd  [1/6]

Stig, Sune, Johan, Markus och Erik konstaterar att nu är stenen på plats dec. 2014. Minnesstenen som nu rests väger 2 ton och har varit ett gammalt brofäste över en bäck på Johan Karlssons fastighet. Samma fastighet som stenen nu har återbördats till i ny skepnad.  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

Landshövding, Hallands län, Lena Sommestad klippte bandet och invigningstalade  [5/6]

  [6/6]

Söndagen den 9 januari 2005 samlade vi ihop stödgrupperna i Unnaryd. Vi var ca 50 -60 mannar med motorsågar som ställde upp med uppröjningen av den stormfällda skogen. Allt för att hjälpa vägverket och Sydkraft. Vi samlades under ca 3- 4 veckors tid på Alebo pensionat för genomgång av dagens jobb samt planering för nästa dag.

Den som sist fick strömmen tillbaka var Ove Benjaminsson, Äsphult, Unnaryd. Uppröjningen började först på de allmänna vägarna, vägverkets. Sedan fortsatte vi med de enskilda vägarna för att avsluta med byvägar till gårdarna ute på landsbygden. Vi fortsatte sedan med Sydkrafts ledningar som låg totalt nermejade. Vi föreslog Mats Helmersson, Sydkraft, att lägga kablar längs med allmänna vägarna tills vidare. Dessa kablar blev sedermera nedgrävda. Därefter har vi nästan aldrig haft strömavbrott i Unnarydsbygden. Nu följer statistik från Gudruns förstörelse. Hämtat från Skogsstyrelsen och SMHI.

Stormen var som värst i Hallands och Kronobergs län.

Tyvärr omkom tio personer. Cirka 75 miljoner kubikmeter fälldes. Ungefär 200 miljoner träd. Cirka 80 procent var gran som fälldes. 6 000 träd fälldes varje sekund under de tio timmar som stormen varade. 272 000 hektar skog drabbades av stormskador. 50 000 skogsägare drabbades av stormen. 663 000 abonnenter hade strömavbrott. 92 procent av upparbetningen var klar till årsskiftet 2005–06. Om allt nedblåst virke lastades på lastbilar med släp och de ställdes efter varandra skulle de nästan nå ett varv runt jorden. 91 000 hektar fick återväxtstöd. Det planterades cirka 87 procent gran på dessa hektar, lövplantor tredje procent lärk och tall fyra procent vardera, cirka en procent och resten självföryngring.

Göte Carlsson

Andra artiklar i ämnet
LÄS MER:  Skoglund: 2025 – året när AI räddar mitt kärleksliv?
LÄS MER:  Så minns vi stormen Gudrun: Kvighult utan ström i 12 dagar
LÄS MER:  Polisen varnar för ny bedrägeriform
Taggar

Dela


Lämna ett svar