Nyheter

Så mycket kostar bilförsäkringen i kommunen

Nyheter Bostadsorten har stor betydelse för priset på bilförsäkringen. Kommunens bilister betalar i genomsnitt drygt 5 200 kronor i snitt. Det visar unik data från Compricers nya verktyg Bilförsäkringskollen.

Bilisterna i Vaggeryds kommun betalar i genomsnitt drygt 5 200 kronor i snitt för sin försäkring. Bilder: David Alin/Riksbanken

I Vaggeryds kommun var snittpriset för en bilförsäkring 5 245 kronor förra året. Det är 854 kronor mindre än i Jönköping som har de dyraste snittpremierna bland grannkommunerna.

– Med data från vår jämförelsetjänst kan vi se att geografin är en viktig faktor när försäkringsbolagen sätter sina priser på bilförsäkringar. Det är framför allt i de större städerna vi ser priserna dra iväg. Här är det fler bilar och personer som rör sig och många som parkerar på gatan i stället för i egna garage. Större risker för stölder och olyckor gör också att premierna blir högre i storstäderna, säger Christina Sahlberg, som är sparekonom på Compricer.

Förutom geografin påverkas din premie av din ålder, vilken bil du har, hur du parkerar, hur mycket du kör och omfattningen på din försäkring.

– På mindre orter kan till exempel problem med stölder resultera i högre premier, säger Christina Sahlberg.

Landets dyraste bilförsäkringar finns i Botkyrka kommun (8 361 kronor i snitt) och de billigaste i Hammarö kommun (4 003 kronor). Rikssnittet ligger på 6 020 kronor, det vill säga över medelpriset i Vaggeryds kommun.

En tydlig utveckling de senaste åren är att bilförsäkringarna stigit i pris. I riket som helhet gick dock snittpremierna upp endast marginellt förra året i jämfört med året innan. I Vaggeryds kommun har priserna däremot sjunkit med 1 072 kronor, motsvarande 17 procent, mellan 2022 och 2023.

Fakta: Vaggeryds kommun och grannkommunerna

Kommun Snittpremie 2023
Jönköping 6 099 kronor
Gislaved 5 779 kronor
Gnosjö 5 750 kronor
Nässjö 5 465 kronor
Värnamo 5 429 kronor
Vaggeryd 5 245 kronor
Sävsjö 5 154 kronor

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *