Så mycket kostar en skolportion
Nyheter Rapporten om portionskostnad, råvaror och vad eleven tycker om skolmaten har barn- och utbildningsnämndens ledamöter informerats om vid det senaste sammanträdet. – Vi måste jobba för mer närproducerat, säger nämndordförande.
Totalt kostar en portion inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet 35,85 kronor. Råvarupriset har minskat jämfört med förra året och är nu 11,40 kronor av den totala portionskostnaden, samtidigt som personalkostnaden är relativ hög per portion jämfört med grannkommuner.
– Kostnaden per portion är svår att jämföra med exempelvis Jönköping, som ligger lägre än oss i summan (reds anm; 25,60 kronor) där personalkostnaden som räknas in är nästan tio kronor lägre per portion, säger Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden som kommentar till varför den totala portionskostnaden är högre än grannkommunernas.
Elevnöjdheten har minskat inom områdena ”maten ser god ut”, ”maten smakar gott” och ”jag äter mig mätt i skolrestaurangen”, där det sistnämnda hade nyckeltalet 7,2 under 2019 men som har gått ned till 5,7 under 2021. Att det är rent i skolrestaurangen har ökat nyckeltal jämfört med mätningen för tre år sedan.
– En minskad trend när det gäller om eleverna tycker om maten och vi ska få en återrapport om hur man tänker jobba med det här framöver. Favoriträtter på matsedeln? I dag har man mer salladsbuffé och alternativrätter. Det är klart att det vi serverar ska vara god men vi fördjupar oss i varför trenden är nedåtgående, menar Jenny Larsen (KD).
Upplevelsen hos eleverna när det gäller att ljudnivån är okej och acceptabel har ökat från 3,6 till 7 sedan 2019 samt att eleven känner att man har tillräckligt med tid för att äta skollunchen har ökat från 4,2 till 7,7 vid förra årets mätning.
– Vi ser också att ljudnivån i skolmatsalen är acceptabel och eleven har tid att äta. Det är viktiga parametrar för oss. När det gäller matsvinn så jobbar vi med förbättringar hela tiden. Vi ska få lite mer statistik gällande växtbaserad måltid. När det gäller andelen ekologisk skolmat ligger vi bra till och vi ser att det är många kommuner som har en lägre andel än oss. Tyvärr ser vi att närproducerad skolmat har gått ned och vi vill eftersträva mer närproducerat. Gurkan kommer bara från Spanien, vilket inte är så bra, kommenterar Jenny Larsen (KD).
Ett stort arbete gällande matsvinn har gjorts inom verksamheten men ändock ses ingen skillnad i mängden uppäten mat. Siffran 237 gram uppäten mängd mat per portion ligger kvar som tidigare år.
I närproducerad vikt och pris ses att andelen vikt i procent har minskat från 74 (2019) till 55 procent förra året. Förvaltningen anger att närproducerat för kommunens elever innebär att maten kommer från en plats inom en radie på 25 mil.
Närproducerat + spara pengar = köp inte svenskt, köp från utlandet.
Det är hur de som styr och ställer tänker
Personalkostnader går inte att jämföra med grannkommunerna utan skall ju jämföras med likvärdiga kommuner. Alltså med lika stora kommuner och som lagar maten lokalt samt har likvärdigt antal små skolenheter. Skolpolitiker och chef för barn- och utbildningsnämnden älskar att skapa statistik så det borde vara enkelt att beställa med bättre utgångspunkter. Jenny du har helt rätt att inte kan Vaggeryds kommun jämföras med Jönköpings kommun. Ja, det gäller nästan all verksamhet.
Klart gurkan kommer från Spanien, den är ju billigare därifrån, finns ju svensk gurka nu men smaker det så kostar det. Någonstans får man ju prioritera när det bara får kosta 11.40