Nyheter

Stor chans till regnfri midsommar

Nyheter Det är risk för ostadigt väder i stora delar av landet under mid­sommar­helgen i år. I Vaggeryd har chansen till ett regnfritt midsommarfirande historiskt varit omkring tre på fem, visar Newsworthys genomgång av väderhistoriken vid SMHI:s mätstationer.

Vid mätstationen Skillingaryd har det fallit minst en millimeter nederbörd under 42 procent av alla midsommaraftnarna sedan 1945. Pressbild: Newsworthy

Den här veckan är det många som följer väderprognosen och hoppas på uppehållsväder under midsommarfirandet. Så hur vanligt är det att det regnar på midsommar i Vaggeryd? Vid mätstationen Skillingaryd har det fallit minst en millimeter nederbörd under 42 procent av alla midsommaraftnarna sedan 1945. Blötast var midsommarafton 2007. Under ett dygn föll 24,6 millimeter regn vid stationen.

Den allra högsta midsommartemperaturen nåddes år 1970: 30,6 grader när kvicksilvret stod som högst på midsommaraftonen. Maxtemperaturen uppmättes på stationen Hagshult. Just midsommar 1970 var rekordvarm i stora delar av landet.

Maxtemperaturen har nått över 20 grader på midsommar omkring två av fem år, och ett år av fem har den varit över 25 grader.

Mått Rekord Midsommarafton Mätstation
Varmast (högsta maxtemperatur) 30,6° 1970 Hagshult
Kallast (lägsta maxtemperatur) 12,2° 1987 Hagshult
Regnigast 24,6 mm 2007 Skillingaryd
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *