Nyheter

Så tänker kommunen kring den höjda terrornivån

Nyheter I förra veckan höjde Säkerhetspolisen nivån för terrorhot från en trea till en fyra. Tina Petersson är säkerhetssamordnare i Vaggeryds kommun. – Man ska känna sig trygg med att vi följer läget, berättar hon.

Tina Petersson. Foto: Sara Mejving

Efter diverse påverkanskampanjer och koranbränningar har terrornivån i Sverige höjts, något som innebär bland annat ökad beredskap hos diverse myndigheter. Tina Petersson berättar att man från Vaggeryds kommuns sida förstärkt det redan befintliga arbetet.
– Vi jobbar hela tiden med säkerhetsfrågor för att skydda vår samhällsviktiga verksamhet och det fortsätter vi göra. Sedan aktualiserar vi de rutiner som finns, tillexempel skalskyddet, besöksrutiner med mera.

Tina Petersson fortsätter:
– Sedan har vi också en incidentrapportering där vi vill att verksamheterna och allmänheten håller ögonen öppna och rapporterar sånt som avviker från det normala.

Dessutom deltar man i länets samverkan genom Länsstyrelsen.
– Lägesbilden från kommunerna delas där och på det sättet kan vi bilda oss en uppfattning.

Bör man som kommuninvånare vara orolig för ett terrorattentat?
– Som Säpo uttryckte det på presskonferensen förra veckan så ska vi fortsätta leva som vanligt, men vara vaksamma på sådant som avviker från det normala.

Tina Petersson skickar också med att Myndigheten för psykologiskt försvar har bra information till var och en av oss. Hon rekommenderar denna länk och trycker samtidigt på följande svar på frågan ”Hur kan jag skydda mig mot vilseledande information?”

”Genom att bli mer och mer medveten och genom att du lär dig känna igen den vilseledande informationen ökar du din motståndskraft för att påverkas. Desinformation är beroende av att människor delar den vidare så var försiktig när du delar information och var källkritisk, undvik att dela information du känner dig tveksam inför”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *