Nyheter

Så undviker du algförgiftning i sommar

Nyheter Under sommarens varmaste månader blommar algerna i många av våra sjöar och hav. Detta fenomen, känt som algblomning, kan tyvärr leda till algförgiftning om vi inte är försiktiga. Här är vad du behöver veta för att skydda dig själv och din familj.

Vad är algförgiftning?

Algförgiftning, eller algtoxinförgiftning, orsakas av gifter som frigörs när vissa alger, särskilt cyanobakterier, blommar. Dessa gifter kan påverka nerver, lever eller tarmar och kan vara skadliga för både människor och djur.

Hur känner man igen algblomning?

Algblomning känns igen på en blågrön, grön eller gulgrön hinna på vattenytan. Vattnet kan också bli grumligt med små trådar eller gryn som liknar barr, och det kan smaka och lukta annorlunda.

Symtom på algförgiftning

Om du har badat i vatten med blommande alger eller råkat svälja vattnet kan du uppleva:

  • Hudutslag och klåda
  • Röda och kliande ögon
  • Huvudvärk
  • Magsjuka med illamående, kräkningar och diarré
  • Feber och muskelsvaghet i allvarliga fall
  • Symtomen uppträder oftast några timmar efter kontakt med vattnet och kan vara i några dagar.

Vad gör du om du misstänker algförgiftning?

Om du eller någon annan uppvisar symtom på algförgiftning, kontakta vården för råd och bedömning.

Så här undviker du algförgiftning

  • Undvik blommande vatten: Håll dig borta från vatten med synlig algblomning. Var extra noga med att barn och husdjur inte leker vid dessa stränder.
  • Rör inte algmassor: Undvik att röra algmassor som spolats upp på land.
  • Vänta med att bada: Även efter att algblomningen avtagit kan det finnas gifter kvar i vattnet. Vänta några dagar med att bada i skyddade vikar.
  • Skölj av dig ordentligt: Om du ändå badat i misstänkt vatten, duscha och tvåla in dig noga efteråt. Skölj även ögonen ordentligt.

Behandling

Det finns ingen specifik behandling mot algförgiftning. Sjukvården behandlar symtomen, såsom hudutslag, ögonbesvär och magproblem, efter behov.

När och var blommar algerna?

Algerna blommar mest mellan juli och september när vattnet är varmt, men mindre blomningar kan förekomma senare under året. Cyanobakterier trivs bäst i sött och bräckt vatten, som i sjöar och Östersjön. Vindar och strömmar kan sprida dem även till andra områden.

Vem drabbas lättast?

Barn är särskilt utsatta eftersom de ofta får kallsupar när de leker vid strandkanten. Husdjur som hundar och katter är också mycket känsliga för alggifterna.

Slutsats

Var uppmärksam på vattnets utseende och undvik bad i vatten som verkar grumligt eller har en annorlunda lukt och smak. Följ råden ovan för att undvika algförgiftning och njut av en säker sommar vid våra sjöar och hav.

Källa: 1177.se

Genrebil. Foto: Pixabay

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *