Nyheter

Säkerheten vid hållplatser för skolskjutsar oroar

Nyheter Ungdomar som väntar på skolbussen under en gran precis vid kanten till 70-vägen. Ja, det är verklighet i Vaggeryds kommun. – Det är kolsvart där, det är ingen belysning eller någonting, säger föräldern Peter Ahnberg till Skillingaryd.nu.

Bilden är ett montage. Foto: Privat

Peter Ahnberg menar att någonting måste göras nu.
– Det finns ingen riktig busshållplats, de får stå där i mörkret helt oskyddade. Det kunde i alla fall vara någon skylt som visar att det är en busshållplats. I alla fall något som gör folk uppmärksamma på att det står barn där på morgonen som ska med bussen.

I just hans fall rör det en påstigningsplats på landsbygden utanför Skillingaryd. Men han tror att trafiksäkerheten gällande påstigningsplatser i Vaggeryds kommun ser ut på liknande sätt på fler ställen.

På platsen där hans barn kliver av och på skolbussen är det även runt sex andra ungdomar som väntar samtidigt. Nu under hösten är det mörkt och ungdomarna, som är mellan, 12 och 15 år står under en gran och väntar. Precis vid vägkanten.
– Barnen har sagt själva att de tycker att det är otäckt när bilarna kommer så fort.

Hastighetsbegränsningen är 70 kilometer i timmen, men ofta kör fordonen i högre hastighet än så.

Vad tycker du kommunen ska göra?
– Det borde ju kunna vara en liten ficka som bussen kan köra in lite på, eller det finns ju järngrejer som man gjuter ner så de i alla fall kan stå bakom något. Det stoppar ju en bil lite i alla fall om något skulle hända, säger Peter Ahnberg.

Han berättar att han varit i kontakt med Skolskjutsteamet i Vaggeryds kommun.
– Svaret jag fick var att de ville att de skulle vänta på andra sidan vägen och inte gå över förrän bussen kommer. Det är ett alternativ, men det svåra är ju att få dem till det.
– De (ungdomarna) har ju ett ansvar själva också, men man får hjälpa dem lite på traven ibland. I alla fall en skylt eller någonting. Det borde ligga i kommunens intresse också.

Han fick även höra att ungdomarna saknar reflex där vid vägkanten. Han berättar att han är fullt medveten om att det är föräldrarnas ansvar att se till att de har reflex.
– Jag tror att alla föräldrar tjatar om det, men sen åker den nog ner i väskan lika snabbt igen när inte föräldrarna ser.

En annan säkerhetsrisk nu inför vintern är snön.
– Jag har åkt ner och skottat ibland så de kan komma in under den där granen. För det kan ju ligga en halvmeters vall och då får de ju stå ute på vägen.

Via denna länk kan ni läsa vad Vaggeryds kommun svarar på kritiken.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Säkerheten vid hållplatser för skolskjutsar oroar

Vilken klok och ansvarstagande förälder som lyfter frågan om barnens säkerhet på ett nyanserat sätt. Hoppas att man kommer fram till en bra och säker lösning.

Ja i Vaggeryds kommun får flera barn under 8 år gå flera kilometer på mindre vägar utan belysning.
På landet är det sällsynt att vägen är saltad utan ofta blankis.

Övergångsstället vid korsningen Åkersvägen/Källeliden. Där borde det finnas belysning och där passerar många skolungdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *