Nyheter

Sälgen ”salix caprea” behövs överallt

Nyheter Biologisk mångfald på ett väldigt enkelt sätt. Läs Ken Fricks insändare här;

Just nu är det full aktivitet i sälgarna, dess pollen och nektar är livsviktigt för vårens första surrande småkryp, och i förlängningen även de svultna hemvändande flyttfåglarna.

Sälgen tillhör videsläktet ”Salix på latin”, det är det största trädet i vide familjen, gemensamt för videsläktet är att de är tvåbyggare det vill säga att han- och honhängen sitter på skilda buskar eller träd och insekterna flyttar pollen mellan han- och honblommor.

Går man ut vid denna tid i skog och mark så det ett rent brummande i sälgens grenverk, det är då man förstår vilken enorm källa till energi och biologisk mångfald detta träd är.

Utan sälgen så får dessa småkryp väldigt svårt att hitta mat för sin överlevnad, utan dessa bin och humlor skulle också våra fruktträd och bärbuskar stå opollinerade på försommaren.

Men det är inte bara humlor o bin som surrar ibland sälgens blommor, utan vanliga flugor, blomflugor, sumpflugor, hårmyggor, skalbaggar, även nyvakna citronfjärilar, nässelfjärilar och påfågelögon m f l.

Bortåt 180 olika fjärilsarter har sin larvutveckling ibland sälg och viden och mer 75 olika skalbaggsarter lever på sälgens blad och knoppar

Även en död sälg gör nytta med sin mjuka ruttnande ved, över 200 skalbaggsarter är beroende av sälgens döda ved och bark, ingen annan växt ger mat till så många olika bladsteklar och andra småkryp.

Så kör aldrig en gammal sälgstock till ved eller flis utan lägg den i något passande åkerbryn.              Låt fler sälgar bli gamla lite överallt i skogen, hugg rent kring dem låt dem bli stora, för nu behövs de  verkligen i vårt alltmer ensidiga skogsbruk och jordbruk.

Mer finns att läsa i en liten skrift ifrån jordbruksverket 2009, googla på ”Sälgen behövs”.

Ken Frick

Dela


3 reaktioner på Sälgen ”salix caprea” behövs överallt

Lämna ett svar