Samtalskväll om folkbildning och bistånd
Nyheter På tisdagen bjöd Socialdemokraterna för tro och solidariet till en samtalskväll om nedskärningarna från staten gällande bistånd och folkbildning.
Nuvarande regering vill skära ner på biståndet och den enprocentsåtagandet som fanns tidigare riskerar att hamna på 0,67-0,68 procent av bruttonationalinkomsten. Till samtalskvällen var representanter inbjudna från biståndsorganisationerna Diakonia, Erikshjälpen och ACT-Svenska kyrkan men också Södra Vätterbygdens folkhögskola, NBV och ABF. De berättade om sin situation och de förändringar i ekonomiskt stöd som presenterats av regeringen.
Anna Karin Slunge från Socialdemokraterna för tro och solidariet är en av inititativtagarna och vi frågar henne:
Varför anordnas denna samtalskväll?
– Vi oroar oss för nedskärningarna ekonomiskt för biståndet som har tappat sitt enprocentsmål och vi är måna om att det ska återställas och vi tycker att vi har råd med det. När vi tittar på dessa förändringar så undrar vi hur engagemanget blir för att jobba med bistånd i andra länder och vill vi veta mer och därför anordnar vi den här träffen. Det gäller också folkhögskolor och studieförbund som får förändrade förhållanden, det vill vi också veta mer om och lyssna vad det innebär. Där kan det ju vara så att människor får en andra chans om man har misslyckats i skolan som många elever gör nu så är folkhögskolor en extrachans till att komma igen. Neddragningarna påverkar jättemycket av det vi har i vårt samhälle. Vi vill lyssna på de som är insatta i det och inte bara tycka och tro, säger Anna Karin.
Medverkade gjorde: Marie Lackenbaurer, styrelseledamot på Diakonia, Gun-Ann Öholm Jansson, ordförande på Södra Vätterbygdens folkhögskola, Anders Malmstigen, internationell chef på Erikshjälpen, Nadira Kilim, verksamhetsutvecklare på NBV, Jerry Rogestam, verksamhetsutvecklare på ABF och Lennart Hernander, ekonomichef på ACT Svenska kyrkan.
Temat för kvällen var ”Vart är vi på väg med solidaritet och demokrati” och de två stora frågorna var bistånd och folkbildning. Kvällens moderator var Anna-Carin Magnusson som är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Jönköpings län. Anders Bertling sjöng och spelade gitarr och var kvällens trubadur.
Gun-Ann Öholm Jansson berättar att de på Södra Vätterbygdens folkhögskola har fått minska 4,5 lärartjänster, det har minskat på allmän kurs, journalistutbildningen och musiklinjen.
– Många folkhögskolor har fått lägga ner sina internat och det är ju inte bra för det är ju en del av vuxenblivandet att bo på internat och leva med sina studier gemensamt, berättar Gun-Ann.
Även Jerry Rogestam vittnar om neddragningar där han arbetar på ABF och de har fått stänga en del kontor.
– Det drabbar naturligtvis våra föreningar ute i samhället också. Nu sitter vi här från flera olika organisationer och vi verkar ha samma mål och jag tror att vi behöver gå samman mer och mer, säger Jerry.
Lennart Hernander från ACT Svenska kyrkan i Uppsala har jobbat med bistånd i 35 år i flera olika länder.
– För mig har bistånd både handlat om internationell solidartiet- och folkbildning. Folkbildningen har varit en del av biståndet i 150 år när missionärer åkte ut och berättade om hur världen såg ut. Sedan har hela tiden missionen och biståndsarbetet varit en del av folkbildningen i Sverige för att man för hem och berättar och man har mycket samarbete med folkhögskolor och bildningsförbund.
Rent ekonomiskt kommer den ändrade biståndspolitiken att vara ett ganska stort ekonomiskt avbräck. Vi har alltid haft en policy att minst hälften av vår ekonomi ska vara från egna medel som vi samlar in själva. Dels för att man inte ska vara beroende av institutionella givare men också för att vi tror att engagemanget är en viktig del, det är ju också folkbildning. Men visst kommer det att bli ett stort ekonomiskt avbräck, säger Lennart.
– Det stora problemet de sista två åren är bristen på tillit, vi är inte längre betrodda av staten. Det är nästan att man uppfattar att man ser oss som en fiende på något sätt. Retoriken är både osann och väldigt hård. Beställningen framåt är framförallt att återskapa förtroendet att vi är stolta över att få samarbeta med staten men staten ska vara stolta över att få samarbeta med oss, avslutar Lennart Hernader.