Samverkan gör oss starkare
Nyheter Med anledning av de senaste dagarnas debatt gällande ett eventuellt inträde av Hylte kommun i Samverkan Återvinning Miljö, vill delar av SÅM:s direktion bemöta de argument som har framförts. Läs debatten från politikerna här
Kommunalförbundet Samverkan Återvinning Miljö bildades av kommunerna i GGVV-regionen med syfte att bedriva en rationell och resurseffektiv avfallshantering med miljömässig hållbarhet i fokus. Vikten av samverkan och övertygelsen om att små kommuner blir starkare tillsammans har längs hela resan varit en grundbult. Med inträdet av ännu en kommun breddas den kommunala samverkan och kompetensen inom avfallsområdet stärks ytterligare. Genomslagskraften vid upphandlingar ökar när vi är fler, exempelvis vid upphandling av insamlingsentreprenader. Att samverkan växer bidrar långsiktigt till en positiv ekonomisk utveckling som kommer kommuninvånarna till gagn.
Vid bildandet av SÅM beslutades enhälligt att vi ser positivt på att ytterligare kommuner ansluter sig för att på så sätt stärka såväl kompetens som vår ekonomiska ställning.
Kommunstyrelsen i Hylte kommun har fattat ett inriktningsbeslut om att ingå i SÅM, en formell förfrågan förväntas inkomma under hösten 2024. I de samtal som har förts i direktionen har det funnits en enighet kring att möjliggöra inträdet av ytterligare en kommun. Därför är det anmärkningsvärt att ett enskilt parti samt en enskild ledamot i direktionen nu väljer att driva en annan linje. Likaså fattades i direktionen ett enhälligt beslut gällande bokning av fyrfackskärl till Hylte kommun. Den nationella efterfrågan på fyrfackskärl är stor på grund av kommande lagkrav och väntetiden på avfallskärl är lång, varför beslutet bedöms strategiskt riktigt och ekonomiskt fördelaktigt.
Den påverkan på avfallstaxan som Empartiet hänvisar till bygger på Hylte kommuns nuvarande förutsättningar och utgör inte ett beräkningsunderlag för avfallstaxan.
Om SÅM växer förändras de ekonomiska förutsättningarna och gemensamma upphandlingar möjliggörs, vilket skulle vara fördelaktigt för samtliga medlemskommuner. Vid ett eventuellt inträde av Hylte kommun i SÅM kommer en överenskommelse träffas, där tillgångar och skulder regleras så att varje kommun utifrån en kvotfördelning bär sin ekonomiska del i kommunalförbundet. Fördelningen är fortsatt solidarisk vilket innebär att kostnaderna bärs gemensamt, något som framför allt de mindre kommunerna drar nytta av – däribland Vaggeryds kommun där Empartiet verkar. Ytterst fattas beslutet om Hylte kommuns inträde av respektive medlemskommuns fullmäktige.
En majoritet av SÅM:s direktion står fast vid att ett inträde av Hylte kommun vore positivt och skulle medföra fördelar för våra medlemskommuner och dess invånare. Tillsammans skapar vi en hållbar framtid!
Tobias Pettersson, Ordförande SÅM
Kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun
Marie Johansson, Vice ordförande SÅM
Kommunstyrelsens ordförande i Gislaveds kommun
Gert Jonsson
Kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun
Kristine Hästmark
Kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö kommun
Är Såm en ideell förening där man helt enkelt blir medlem?
Är det ett bolag är det väl fullt rimligt att Hylte köper in sig och därmed står för de initiala kostnader det skulle innebära
Nej. Effekten blir att man slår ut kostnaden på fler abonnenter- vilket ger en billigare och effektivare verksamhet. Det är därför man ser så många samarbeten i återvinningsbranschen såväl i länet som i landet.
Kenth, det du nu beskriver är en normal marknadsmässig utveckling i en konkurrensutsatt verksamhet med rätt rutiner och dessutom verktyg för verksamhetsuppföljning.( tidrapportering)
Verkligheten är att det kommer att generera ännu fler tjänster, avdelningar och småpåvar.
Effekten blir mera byråkrati och SÅM ska bygga större lokaler som ska bekostas av kunderna som för övrigt inte har något val i detta monopol.