Samverkan och relationer framgångsfaktorer för att förbygga brott
Nyheter I slutet av oktober höll Vaggeryds kommun ett utökat lokalt brottsförebyggande råd. Representanter från flera aktörer, däribland Regionen, Länsstyrelsen, Polisen, Brottsförebyggande rådet (myndigheten), representanter från föreningar och näringsliv samlades för att stärka samarbetet i brottsförebyggande frågor
– Nyckeln till framgång i brottsförebyggande arbete ligger i att bygga och underhålla starka relationer. Genom att dela kunskap och skapa en gemensam förståelse för lokala utmaningar kan olika aktörer, från kommun och polis till skolor och civilsamhälle, arbeta mer effektivt mot gemensamma mål, med de orden inledde Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i det lokala brottsförebyggande rådet, träffen.
Nytt ansvar för kommunerna
Sedan den 1 juli 2023 har kommunerna fått ett utökat brottsförebyggande ansvar. Ett krav i den nya lagen är att Vaggeryds kommun ska ta fram en lägesbild. Den ska innehålla en kartläggning av brottsligheten, dess omfattning och konsekvenser samt en analys av kartläggningen och informationen samt en plan för åtgärder kopplade till lägesbilden.
Den samlade bilden som träder fram i kartläggningen av brottsligheten, den upplevda tryggheten och den självrapporterade utsattheten i Vaggeryds kommun är god. Statistiken för kommunen sticker inte ut från länet och Sverige i negativt avseende, utan i de flesta fall snarare positivt. Områden som Vaggeryds kommun valt att fokusera på i sin lägesbild är: barn och unga som riskerar begå eller begår brott, narkotikabrott – fokus barn och unga, våld i nära relationer samt bedrägeribrott – 65+ och särskilt utsatta.
Exempel på framgångsrika initiativ
I det lokala utökade brottsförebyggande rådet diskuterades flera lokala initiativ som redan bidrar till ökad trygghet i Vaggeryd. Vuxenvandringen, som startade 2018 för att hantera ökad skadegörelse och ungdomsstök, är ett tydligt exempel på hur gemensamma insatser kan göra skillnad. Vuxenvandringen har varit framgångsrik tack vare samarbete mellan kommunen och föreningar.
Ett annat initiativ är arbetet mot användningen av lustgas bland ungdomar, där kommunen i samarbete med polisen och kommuninvånare identifierade områden där ungdomar ofta samlas. Genom att vara närvarande på dessa platser samt genomföra riktade informationsinsatser har man kunnat arbeta förebyggande för att minska användningen av lustgas
I projekt som Sommarkul, där unga anställs för att leda feriepraktikanter och skapa meningsfulla sommaraktiviteter, engageras ungdomar på ett positivt sätt när många aktörer arbetar tillsammans mot samma mål.
Polisens och länsstyrelsernas material och metod ”Gängsnacket” används i de kommunala verksamheter där man möter barn och unga. Det hjälper viktiga vuxna förstå vilka varningstecken man bör vara vaksam på och vilket stöd som finns i samhället om man känner oro för ett barn.
Tillsammans i samverkan
En viktig del av det brottsförebyggande arbetet i Vaggeryds kommun är att bibehålla och ytterligare förstärka den lokala samverkan som redan finns. Genom att ta in fler aktörer i arbetet breddas perspektiven och fler blir delaktiga.
– I vårt brottsförebyggande arbete måste vi våga testa olika arbetssätt, lyfta det goda samtalet och våga ha många tankar i huvudet samtidigt och konstatera att det inte alltid bara är svart eller vitt. Vi blir aldrig färdiga, men genom samverkan kan vi nå långt, avrundar Gert Jonsson (M).
Källa: Vaggeryds kommun