Samverkar för ungdomar mot droger
Nyheter I onsdags arrangerades en föreläsning om hur man arbetar och samverkar kring ungdomar mot droger. – Som oftast är det killar vi pratar om, tjejerna upptäcks senare, berättar Rydbo från länsstyrelsen.
Samlingen som tog plats på stiftsgården Tallnäs bestod av fältare, präster, ungdomsledare i kyrkan och personer som arbetar inom skola, sociala nätverk samt kommunala förvaltningar. Två timmar pågick föreläsningen där bland andra länsstyrelsen, Hela Människan och polisen fanns på plats.
Kyrkoherde Jörgen Bok, Byarums pastorat, nappade på den här idén och inleder föreläsningen:
– Jag blev kontaktad av Carin. Man säger att våra barn är vår framtid, men det är även våra ungdomar. Misslyckas vi där betalar vi ett högt pris. Det gäller att arbeta tillsammans. Vi behöver hjälpas åt, berättar Jörgen Bok.
Ämnet första timman informerades det om ANDTS (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel).
Eva-Lena Rydbo från länsstyrelsen:
– Det är inte alla ungdomar som använder droger. Vi har många fina ungdomar men tillsammans kan vi stärka att våra ungdomar fortsatt kommer att må bra. Jag jobbar på länsstyrelsen och på enheten för social hållbarhet där vi bland annat arbetar med frågor bland annat som rör, ANDTS, brottsförebyggande, mäns våld mot kvinnor, jämlik hälsa, tillsyn, jämställdhet, integration, brottsförebyggande föräldrarskapsstöd, mänskliga rättigheter, social hållbarhet. Vi ska samordna och föra ut politiken men samtidigt lyssna in vad kommuner behöver för stöd. Vi har en nationell strategi 2022 till 2025 där vi har ett övergripande mål: ett samhälle fritt från narkotika och doping med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk samt att minska skadeverkningar av överdrivet spelande. I den här strategin har vi delmål. Ett av dessa är förebyggande mot barn och unga, vi ska skydda dem och vi har prioriterade insatsområde.
Eva-Lena ställer frågan till besökarna om vi samverkar i dag? Svaren blir ”Jo, det gör vi med skolan och andra kyrkor”, ”Jag tycker inte vi alltid vi samverkar för det finns så mycket sekretess”, ”Ja, vi vill samma sak och vi samverkar”.
Eva-Lena Rydbo från länsstyrelsen fortsätter:
– Ja, det är bra att samverka men ibland är det sekretess och hur hanterar vi det då? Det kan vara så att man diskuterar hur det uppstått eller hur man kan fortsätta jobba med den biten. Man måste också prata med varandra och det är svårt med lagar och sekretess. Även om man har sekretessbelagda fall kan man prata om hur man hanterar olika ärenden och det är viktigt att jobba med varandra.
Lina Tryggvesson, vid polisen, kommenterar sekretess:
– Det finns sekretesshinder på nationell, regional och lokal nivå. Vad är hindren? Jo, vi behöver ändra på det på nationell nivå och då är det möjligt att samverka. Handlar det om kunskap, vi kanske inte riktigt ställer rätt frågor? Desto mer vi pratar om det här och landar i det, så vill vi alla våra barns bästa och då gäller det att hela samhället vågar prata.
Länsstyrelsen fortsätter:
– Regionen gör var tredje år en undersökning som heter ”’Folkhälsoenkät ung” och där är det många frågor som ställs till ungdomarna i årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet och ett avsnitt avser alkohol, tobak, narkotika/dopning och spel. När det gäller alkohol så ser vi att på regional nivå att länet ligger under rikssnittet, vilket är bra. I Jönköpings län börjar ungdomarna med alkohol lite senare än i andra län. Att debutåldern för intagande av alkohol är högre tror vi har att göra med att man jobbar mycket med information till föräldrar och äldre att inte langa. När de gäller rökning ser vi också en positiv trend, den är på väg nedåt i länet. Däremot sticker e-cigaretter och vitt snus i statistiken. Riktningen här är också mot tjejer och att det är smak av ”något gott” samt att det marknadsförs att det är ofarligt. Vi ser bland länets gymnasieelever att 21 procent av tjejerna snusar och 28 procent av killarna snusar.
– Mätningar i avloppsvattnet visar att det finns narkotika i varje kommun. Vi har problemet och vi måste jobba med det här. När avloppsvattnet kontrolleras säger det inte hur många personer men man ser att användandet ökar i varje kommun. Spel är det nya i den här strategin.
– Vad kan man göra åt det här? Vi kan göra insatser i skolan, idrottslivet och där är det alla som får en insats. Man måste tänka efter att det kanske inte passar alla, vi är olika individer. Man behöver anpassa insatserna inom populationen och vi måste arbeta på alla nivåer och anpassa insatserna. Behandling kan vara bland annat ett åtgärdsprogram i skolan eller kontakt med socialtjänst exempelvis. Om man inte trivs i skolan så har det det en inverkan på psykisk ohälsa. Mår man inte bra kan det generera brott och droger, berättar Eva-Lena och fortsätter:
– När vi jobbar i förebyggande så pratar vi mycket om skyddsfaktorer. Vissa beteende kan vara att man är skoltrött, jag vill inte vara här, jag skolkar, jag får inte mina betyg, jag kommer inte in på gymnasiet, jag kommer inte få jobb. Det blir en psykisk ohälsa, man blir deprimerad och då är det en riskfaktor. En skyddsfaktor är då att stärka de faktorerna som kan vara att det blir roligt i skolan: man får stöd, föräldrar som jobbar med att ungdomar ska bli motiverade exempelvis. En riskfaktor kan vara att man har benägenhet som kan vara var man bor någonstans, föräldrarnas utbildningsnivå, uppväxtvillkor, föräldrar som varit frånvarande, våld i hemmet. Det behöver inte bli så, men det är riskfaktor. Många av de ungdomar som röker cannabis har rökt innan. Som oftast är det killar vi pratar om, tjejerna upptäcks senare. Vi har varit duktiga på att göra alla metoder för killar, men inte för tjejer. När det gäller det förebyggande arbetet är det bra att titta på jämställdhetsperspektivet, så att vi uppmärksammar alla, inte bara pojkarna utan även flickorna, summerar Eva-Lena Rydbo från länsstyrelsen.
Efter några samtalsgrupper där man gick igenom skydds- och riskfaktorer berättade Hela människan Carin Hinas om verksamheten i länet, både det förebyggande arbetet för barn och unga som finns för familjer med behov av stöd samt om de öppna verksamheterna med DeLa-butiker, öppna café, omsorgsverksamheten, secondhand, akut boende med mera.
Därefter berättade polisen och fälgarna om sina verksamheter.
– Vi tyckte det blev ett bra informationsmöte som också gav tillfälle till att samverka med varandra. Om det finns intresse kan det bli en uppföljning i framtiden, avrundar Carin Hinas från Hela Människan i Jönköpings län.
Synd att detta inte gick fram till alla skolor i kommunen.