Nyheter

Satsningen: Villatomter på landsbygden

Nyheter I ett initiativärende väckte Kenth Williamsson (S) och Gert Jonsson (M) idén om byggnation i ytterområden under kommunstyrelsens arbetsutskott. Nu kan det bli verklighet i Bondstorp och Svenarum då arbetsutskottet tyckte det var lämpligt

Initiativärendet godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott där två av initiativtagarna sitter, däribland Gert Jonsson (M) som berättar: 

– Vi ska ta fram mer mark i ytterområden. Det är mycket diskussion kring centralorterna Vaggeryd och Skillingaryd. Vi är politiker för en hel kommun och vi kommer att ta många tuffa beslut om bland annat skola på landsbygden. Vi kan inte sitta på händerna och inte göra någonting utan vi vill att bidra till att det byggs och att det händer något i ytterområden. 

Planförslaget i Svenarum

Ett förslag är att göra detaljplan för bostadsändamål intill Svenarums skola där kommunen äger mark. I dag används de 6 000 kvadratmetrarna inte till någonting alls. Gert Jonsson (M) igen: 

– Framtiden för skolan är nästan borta då det inte finns elevunderlag. Vi hade förr två fotbollsplaner intill skidbacken. Vi ber kontoret titta över det här området och kanske göra en detaljplan. Man skulle också kunna stycka av området för enskilda villabyggen. På det här området finns närhet till friluftsliv, hembygdsgård, skidbacke och grönområde bland annat. Området ligger nära vatten- och avloppsanslutningar. Vi ser inte heller konflikter med föroreningar eller jordbruksmark. Vi har ett fullmäktigemål, nummer 1, som säger att kommunen ska vara en plats med hållbar samhällsutveckling och tillväxt i hela kommunen.

Byggs villatomterna i Svenarum, ungefär fem till antalet, för att rädda skolan?

– Nej. Det kan vara så att man ser över skolområdet också i detaljplanen då varken den aktuella marken eller skolområdet är planlagt från början egentligen. 

Det andra området i kommunen är Bondstorp. Här noterar förslagslämnarna att det kan finnas plats för 5-7 villatomter. Gert Jonsson (M) förklarar: 

– Här är ett stort projekt som pågår där extern aktör säljer tomter. Här finns också en yta vi skulle kunna titta på. Det är norr om vägen Sörängsliden. Här finns vägen strax intill och vatten- och avlopp. Vi har mark inne i Bondstorp men ett sjöläge ger mervärde, menar Jonsson. 

Planförslaget i Bondstorp

Taggar

Dela


6 reaktioner på Satsningen: Villatomter på landsbygden

Bra med satsning på samhället Bondstorp som kan ha största potentialen i hela kommunen.
Dock måste det göras något åt kollektivtrafiken till byn som i dagsläget är obefintlig.

Partipiskorna i M och S!
Vaggeryds kommuns hela landsbygd behöver ett svar efter att ni i M och S högst betydande försvårat livet för barnfamiljer på landsbygden med nya nonsensregler i skolbusstjänsten.

Är det åldringsvården som ska flyttas ut eller hur tänker ”den sanna demokratins” företrädare?

Om ni vill göra Bondstorp attraktivt och sälja mark för villor borde ni först prata med Gislaveds och Jönköpings kommun angående vindkraftverken (270 meter höga) som kanske ska byggas där. Invånarna i Bondstorp kommer att se dem och kommer att störas av åtminstone de blinkande lamporna och alla andra negativa konsekvenser som kringflygande giftig mikroplast och alla hälsoproblem. Om ni inte gör något åt detta, kommer det inte vara lätt att expandera Bondstorp.

Är det möjligen åldringsvården som M och S partipiskor har för avsikt att utlokalisera med tanke på att M och S nu kraftigt med indragna möjligheter för landsbygdsfamiljer till att barnens kompisar får i mån av plats följa med skolskjutsar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *