Nyheter

Se upp för påskens faror!

Nyheter Den efterlängtade påsken är snart här med härligt umgänge, goda bufféer, påskpynt och vackra växter. Våra hundar och katter lever farligt i firandet när oskyldigt påskpynt som påskägg, fjädrar eller blommor kan hamna i deras munnar med akuta veterinärbesök som följd. Här bjuder Agrias chefsveterinär Lotta Möller på tips om hur du kan förbereda påskfirandet och undvika farliga frestelser för de fyrbenta familjemedlemmarna.

– En vanlig typ av skada är att hunden eller katten tuggar i sig något olämpligt som fastnar i mag- och tarmkanalen eller förgiftar djuret. Det kan handla om påskpynt, rester från påskägg eller prydnadsväxter, säger Lotta Möller, chefsveterinär på Agria.

Tipset är att plocka undan påskägg och placera pyntet utom räckhåll för nyfikna nosar. Undvik också att ge djuret matrester som kan innehålla mycket salt eller lök och vitlök.

Se upp för russin och vindruvor
– De flesta är numera väl medvetna om att choklad inte är bra för hundar och katter, men det gäller också vindruvor och russin som kan orsaka akut njursvikt. Katter är dock mindre benägna att äta dessa godsaker och klarar sig därför oftast bättre, säger Lotta Möller.

En vanlig sötsak i påskägget är choklad, vilket innehåller teobromin som hundar inte kan bryta ned. Ju mörkare choklad desto mer kakao och teobromin. Redan ganska små mängder mörk choklad kan räcka för att hunden ska bli förgiftad. Symtom på chokladförgiftning kan vara att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig.

Om det har fastnat ett föremål i tarmen eller i magen som inte kommer ut den vanliga vägen måste hunden eller katten få akut djursjukvård och hjälp att plocka bort föremålet genom buköppning. Symtom att vara uppmärksam på är kräkning, aptitlöshet och buksmärta.

– Vill du unna husdjuret något extra gott till påsk så ge den hellre en anpassad leksak eller aktivera den på annat sätt. Bjud på en lekstund med bus och gos eller ta hunden på en extra promenad där den får aktivera sina sinnen innan påskfirandet börjar, säger Lotta Möller.

Akta katten för påskpynt och giftiga prydnadsväxter
Katter gillar att leka med trassliga trådar, ulliga kycklingar på bordet eller pynt i påskriset. Varje år opereras det bort främmande föremål ur kattens mage i samband med storhelger, eller att katten drabbas av mag- och tarmbesvär på grund av populära men giftiga prydnadsväxter.

– Lek gärna med din katt under påsken, men håll den under uppsikt ock plocka undan pynt som kan fastna i magen. Påskens prydnadsväxter gör sig bäst utom räckhåll för katten, vilket kan vara en utmaning, säger Lotta Möller.

Katter som tuggar i sig påskliljor eller narcisser kan få lindriga symtom som mag-tarmbesvär, men i vissa fall kan mer allvarliga symtom synas, som exempelvis låg hjärtfrekvens och blodtrycksfall. Hela plantan är giftig men det är främst i löken som de giftiga substanserna är koncentrerade. Om katten äter av löken på tulpan, pärlhyacint och primula-arter, medför det sannolikt låg risk för allvarlig förgiftning, men den kan drabbas av mag-tarmsymtom.

De allra farligaste växterna för katter är liljor, och allra giftigast är de av släktet Lilium och Hemerocallis. Vid misstanke om att katten har fått i sig någon del av liljan – blomma eller blad eftersom hela växten är giftig – är det viktigt att snarast kontakta en veterinär. Notera att katten heller inte ska dricka vattnet som snittväxten stått placerad i eller slicka i sig det ”frömjöl” som kan komma från blomman.

Källa: Agria
Bilder från arkivet

Taggar

Dela


Lämna ett svar