Semlan lockar till fikat
Nyheter Strax innan förmiddagsfikat besökte vi Jonssons konditori och Hemköp som säljer semlor.
Semletårta, vaniljsemla, socker- och glutenfria semlor. Det fanns en del att välja mellan, men kunderna var ändå eniga. Den ”vanliga” semlan är godast med mandelmassa och nötter.
Henric Jonsson, bagare på Jonssons konditori i Skillingaryd, hade gått hem för dagen när vi var på besök strax innan elvakaffet. Och det är inte så konstigt – han började förbereda fettisdagen redan tidigt i går kväll. Semlan har han bakat från veckan efter nyår och planerar att sälja den goda bullen fram till veckan innan påsk. Men idag är semlans riktiga dag.
– 1 500 semlor har bakats inatt och jag har fullt upp med att betjäna alla kunder, säger Barbro Andreasson som fick börja sitt pass tidigare idag.
– Det ska vara traditionella semlor, vi ska köpa 10 stycken till Mötesplatsen idag, vi firar lite extra till fikat idag, säger Anne Gustavsson.
Strax därefter kommer Anders Gustafsson in. Han vill köpa 15 semlor till jobbets tisdagsfika nu på förmiddagen. Sigbritt Svensson är nästa kund…
– Vi firar idag med semlor på JSS, fast vi har ätit semla tidigare i år också, nämner Sigbritt.
På Hemköp i Skillingaryd är Emma Mellin semleansvarig.
– Vi beställde två pallar semlor tills idag. Vi har sålt 133 stycken fram till nu vid klockan 11. Vi har den vanliga sortens semla, den är mest populär, säger Emma.