Seniorer träffade brandmännen
Nyheter Under veckan som varit har det varit seniorvecka. Ett av inslagen på fredagsprogrammet var att räddningstjänsten i Skillingaryd ordnade öppet hus. – Ska oljan vara i lampan? Ingen aning, säger Mats Carlsson, jag sprutar vatten…
Det blev en ”dramatisk” start på öppet hus när seniorerna välkomnandes under fredagsförmiddagen. Linnéa Hugosson berättar:
– Larmet gick och brandmännen var här så snabbt. Klädde om raskt och åkte i väg. Det var ett automatlarm i Åkers kyrka.
Under tiden brandmännen är i Åkers kyrka står Karl-Erik Karlsson och Linnéa Hugosson och studerar korten på brandmännen i både Vaggeryd och Skillingaryd och båda konstaterar att ”det var inte många vi känner igen”. Däremot Mats Carlsson var ett känt ansikte och Linnéa kommenterar: ”Du är en riktig linslus, finns med i överallt och vänder sig mot anslagstavlan där diverse utklipp finns uppsatta”.
Martin Alm såg till att seniorerna fick information om krisberedskap och vad man ska ha hemma för att klara sig.
– Hemberedskap ska man ha för att klara sig i en vecka, och det gäller de som är friska och krya. Elen är viktig för oss och vi sänder ut viktiga meddelande via P4:s radiokanal, som också är ett av landets skyddsobjekt. Dess master är skyddade och ett eget reservverk som drar i gång om det skulle bli strömavbrott, så P4-kanalen ska alltid fungera även vid en kris. Här i kommunen har Skillingehus och Mejeriet ett liknande reservkraftverk som går i gång automatiskt när det behövs. De övriga kommunala boende har vi ett reservkraft som är mobilt. Det är viktigt att vi håller i gång samhällsfunktionerna, berättar Martin.
Tillsammans med Martin Alm finns också Mats Carlsson på plats på stationen i Skillingaryd. Han berättar om brand och brandbilarna för seniorerna. Ingvar Egerhag står och kikar över hemberedskapsbordet och frågar Mats om oljan ska vara till lampan?
– Ingen aning, jag sprutar vatten. Fråga Martin.
Brandbilen är tillbaka från Åkers kyrka och backar in på stationen. Seniorerna är snabbt framme och undrar om det var något, var anledningen var och hur ofta det är automatlarm.
Bosse Johansson, som är veckans första insats-ledare berättar:
– Kan inte säga riktigt, men kanske 30 procent av alla larmen är automatlarm. Men det är inga så kallade falsklarm. Larmen beror på något. Det kan vara matlagning, fel på larmet, blåst eller något annat. Det finns alltid en orsak till ett automatlarm.
Linnéa Hugosson frågar om beredskapsvecka och inställestid. Brandman Håkan Johansson förklarar:
– Från det att larmet gått har vi sex minuter på oss att köra ut från stationen. Tidigare var det fem minuter, men det har ökats upp en minut. Tror att det har att göra med att man får ett större upptagningsområde. Jag själv bor på Femkampsområdet och det är precis att jag klarar installationstiden. När larmet går har jag en minut på mig hemma, fyra minuters körtid till stationen (hastighetsbegränsningen råder såklart) och en minut här på stationen. Så det är på gränsen att jag kan vara brandmän med tanke på att jag bor där jag gör. Beredskapsvecka har vi var tredje vecka. Just i dag har jag jour bara i dag, vi har bytt mellan oss. Hade beredskapsvecka förra veckan egentligen.
Seniorerna var mycket nöjda med att räddningstjänsten öppnade portarna och önskade att fler liknande tillfällen arrangerades.