Nyheter

Sex av tio nya bilar laddbara

Nyheter Under andra kvartalet var sex av tio nyregistrerade bilar i Vaggeryds kommun rena elbilar eller laddhybrider, en ökning jämfört med kvartalet innan. I riket däremot ser vi en avstannad elektrifiering.

Under andra kvartalet 2024 var 63 procent av alla nyregistrerade personbilar i Vaggeryds kommun laddbara (sammanlagt registrerades 49 nya bilar). Merparten av de laddbara bilarna var rena elbilar (39 procent av alla).

Fossildrivna bilar utgjorde 37 procent av nyregistreringarna.

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning i försäljning av laddbilar i Sverige. Under slutet av 2023 och början av 2024 har utvecklingen stannat av. I Vaggeryds kommun peakade andelen laddbara under första kvartalet 2023 (73 procent).

I november 2022 slopade regeringen elbilsbonusen. På grund av långa leveranstider har det dröjt innan effekterna av regeländringen börjat synas i statistiken, men sedan i höstas ser vi vikande kurvor både i antal nya elbilar och andel elbilar av alla nyregistreringar i riket som helhet.

Följande graf visar utvecklingen antal sålda elbilar och laddhybrider i Vaggeryds kommun över tid.

I hela landet var 54 procent av alla nya bilar laddbara under andra kvartalet. Det är framför allt Stockholms län som drar upp snittet, vilket till stor del förklaras av att många leasingföretag har sitt säte i länet. I Jönköpings län var 44 procent av nyregistrerade bilar laddbara.

Jämfört med andra kommuner säljs det förhållandevis stor andel elbilar och laddhybrider i Vaggeryds kommun. Under andra kvartalet var nyregistreringen 18:e högst i hela landet (bland 290 kommuner).

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *