Nyheter

Sex hundar blir frimärksmotiv

Nyheter Vinnarna är utsedda i Postnords tävling som arrangerats i samarbete med Svenska Kennelklubben. Totalt har 30 700 hundägare hoppats på att just deras hund skulle få äran att pryda ett frimärke. Ingen av vinnarna kom från vår bygd.

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Efter noggrant juryarbete har nu sex hundar valts ut för att agera frimärksmodell och pryda höstens frimärken – från Golden retrievern Woody som är en influens till de två matglada västgötaspetsarna Athos och Fanny. Frimärkena ges ut den 27 augusti 2020.

– Det har varit en otrolig respons, med många fina motiveringar som visar hur viktig och betydelsefull hunden är i många svenska familjer. Det har varit en utmaning att gå igenom alla bidrag och fina, välskrivna historier. Slutligen lyckades vi välja ut sex fantastiskt härliga hundar. Jag vill passa på att gratulera alla vinnare, från Varekil i Bohuslän och hela vägen upp till Arvidsjaur, säger Kristina Olofsdotter, chef för Frimärken, Postnord.

En av de lyckliga hundägarna är Anna Jensen från Linköping och hennes nyss fyllda åttaåring, golden retrievern Woody. Den är döpt efter sheriffen i filmen Toy Story.

– Det känns jättestort att Postnord och frimärksrådet har valt ut Woody. Vi har tagit väldigt mycket kort på Woody genom åren och när min dotter startade Instagramkontot @woodielicious har han blivit lite av en kändis. Genom Instagram har han även fått vänner över hela världen och kommer nu att bli en ännu starkare ambassadör för Sverige och den svenska naturen, säger matte Anna Jensen.

Tävlingens jury bestod av Postnords Frimärksråd och representanter från Svenska Kennelklubben, som är hundägarnas riksorganisation, som utifrån bilder och motiveringar valde ut vinnarna.

– Det som är extra roligt för oss som rikstäckande organisation är att vi verkligen ser en stor variation bland bidragen. Här finns alla typer av hundar representerade, från norr till söder. Redan från start märkte vi ett otroligt stort intresse för att nominera sin älskade familjemedlem, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

De vinnande hundarna och juryns motivering:

• Västgötaspets, Athos och Fanny från Varekil i Bohuslän
Athos och Fanny utstrålar både energi och livlighet. Två mångsidiga hundar som roar sin omgivning och tillhör en av Sveriges nationalraser, känd sedan vikingatiden. Valet blev på ”två stora hundar i litet format”.

• Bichon havanais, Håkan, Enköping
Håkans underbara uppsyn charmade samtliga jurymedlemmar. En liten och udda ras som både är tillgiven, lekfull och något av en clown. Trots sin lilla storlek har han alltid stor koll på sin omgivning.

• Blandras, working kelpie/border collie, Ailo, Arvidsjaur
Ailo är en blandning av working kelpie och border collie vilket gör honom till en utmärkt arbetande hund inom rennäringen. Ailo arbetar 365 dagar om året oavsett väder och vind. Juryn ser Ailo som en uppgraderad version av dåtidens gårdshund ”Karo”.

• Golden retriever Woody, Linköping
Woody utstrålar rasens så typiska trygghet i hans vänliga och tillitsfulla uttryck. En vacker hund som representerar en av världens populäraste hundraser. Juryn förstår att Woody är en självklar apportör när dagens post levereras.

• Whippet, Olsson i Stockholm
Olsson är en graciös, vänlig och sportig whippet i elegant förpackning. Olsson är en försynt och tystlåten herre med smak för det goda i livet. En av landets många ”kontorshundar”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *