Nyheter

Sheila bryter ny mark 

Nyheter Efter sin fjärde förlossning växte en tanke fram hos Sheila Forsberg Da Silva. Nu bryter Värnamobon ny mark som kommunens första yrkesverksamma doula. 

Sheila Forsberg Da Silva bryter ny mark som den första yrkesverksamma doulan i Värnamo kommun.  [1/3]

En doula använder sig av olika praktiska verktyg. Här använder sig Sheila av beröring, tryck och en av alla olika förlossningsställningar.  [2/3]

Doulan da Silva, vilket är Sheilas yrkesnamn, använder sig av olika alternativa smärtlindringsmetoder. Här är en metod som kallas för Rebozo eller som det också kallas för, sjaltekniken. Det är en av alla tekniker som Sheila använder sig av.  [3/3]

VEtt ljust vardagsrum med färgglada matsalsstolar möter mig i huset på Ekgatan. Det är tisdag, klockan har slagit 12 och en glad Sheila Forsberg Da Silva tar emot mig för att berätta om sin unika arbete. Första frågan är naturlig.

Vad är en doula? 

– En doula är en person som inte har något medicinskt ansvar och som har i uppgift att kontinuerligt stötta blivande föräldrar under graviditeten, förlossningen och efter förlossningen. Doulan är ett stöd för både den gravida kvinnan och den eventuella partner, familjemedlem eller någon annan som klienten väljer att att ha med sig till deras förlossning. En doulas arbete handlar om att stötta och hjälpa klienten eller klienterna, genom olika övningar och tekniker, använda sig av olika praktiska verktyg som tillför lugn och ro, avslappning och trygghet. Har mamman och den eventuella partnern  lugn och ro och är trygga, så ökar oxytocinet hos mamman och hennes värkar blir mer kraftfulla och bebisen har lättare att födas mer ostört. Doulans stöttning kan vara att hjälpa till med olika alternativa smärtlindringsmetoder som bland annat dyktekniken, akupressur för både öron och kroppen, FUR ( föda utan rädsla), Rebozo med flera. Doulan har många praktiska verktyg såsom bland annat andningstekniker, massage, beröring, olika tryck, aktiv baby, olika ställningar med flera. En doula jobbar med ett kontinuerligt stöd, vilket betyder att man inte lämnar sin klient ensam. Vi finns alltid till hands innan och efter förlossningen tills eftermötet som sker cirka tre till fem veckor efter förlossningen eller vid annan överenskommelse. Under förlossningen stannar vi kvar under hela förlossningen. Doulan erbjuder alltså bland annat sin kunskap, lugn och trygghet. Det är ett ärofyllt arbete att jobba som doula och det jag vill uppnå med mitt arbete är att mina klienter ska vara stolta och glada över sin förlossning, att de ska känna sig stärkta över att de har klarat det och att de även blir motiverade att kanske vilja bli gravida igen (såsom första- eller flergångsförälder). Men framför allt så vill jag att de får en bra och till och med fantastisk förlossningsupplevelse. En förlossning som de kan minnas tillbaka till med glädje och kärlek, säger Sheila. 

Sheila har själv fött fyra barn och intresset för allt som rör en graviditet till förlossning och eftervård har alltid fascinerat henne.  I grunden ville hon utbilda sig till barnmorska, men efter lite eftertanke insåg Sheila att hon ville fokusera mer på att ge all stöd åt den som ska föda, dennes eventuella partner och finnas där under hela deras process från graviditet tills efter förlossningen.  

– Mitt intresse för att bli doula väcktes efter min fjärde förlossning då jag hade önskat att jag hade haft det stödet en doula kan ge och när jag pratade med min vän (som jobbar inom vården) om olika alternativ till utbildningar, nämnde hon ordet doula. Jag blev nyfiken och började läsa på mer om vad en doula är och vad en doula gör. Efter mer kunskap kände jag direkt att det var exakt det här jag ville jobba med. Då bestämde jag mig för att gå en utbildning. I november 2021 blev jag färdigutbildad på FörlossningsGruppens doulautbildning i Göteborg, som är en ODIS-godkänd utbildning (organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige). Under våren gick jag en akupressurutbildning, även den utbildningen på FörlossningsGruppen. Sedan har jag kompletterat mina studier i våras med en amningskurs/utbildning.  

 Vad är det viktigaste för ett lyckat arbete?  

 – Att det måste finnas en fin och bra kemi mellan klienten och mig, annars blir stödet inte lika bra. Kemin blir bara bättre och starkare ju fler gånger man träffas. Tryggheten skapas då och det är jätteviktigt att klienten känner sig trygg. Ett några veckor efter förlossningen gör jag också ett hembesök för att stämma av med mamman,  den eventuella partnern och bebisen så alla mår bra. Man går igenom bland annat förlossningshändelsen och stämmer av så allt känns bra efteråt helt enkelt. 

Doula etablerades som företeelse inom förlossningsvården under 1970-talet i USA. Sheila märker av ett allt större allmänintresse och är stolt över att vara kommunens första doula.  

 –  Jag upplever att vi i Värnamo också behöver uppdatera oss lite om vad för olika slags stöd man kan få när man väntar sitt barn utöver det landstinget erbjuder. Värnamo har en jättebra förlossningsvård och man blir stolt över att bo här och ha fått ta del av den förlossningsvården som finns här. Barnmorskorna gör ett fantastiskt bra jobb, och jag har själv fött tre av mina 4 barn här och jag har varit jättenöjd över den hjälpen och vården jag har fått. Men jag skulle gärna vilja komplettera vården och informera och sprida kunskapen om att det finns mer och andra stöd att få när du väntar barn. Jag tänkte att nu är det dags att Värnamo får en egen doula, och att man nu slipper att åka till en annan stad/region som ligger långt bort för att få hjälp och stöttning av en doula. 

Sheila har märkt att efterfrågan finns och att det också finns ett stort behov.   

– Ett av våra närliggande sjukhus som ligger i Växjö, där känner de till och samarbetar man med doulor och har gjort det i många år.  Jag har märkt att i Värnamo så finns det många som inte vet vad en doula gör och ännu mindre vad en doula är. Det vill jag ändra på. Jag doular i hela Jönköpings och Kronobergs län och många av mina uppdrag har varit främst i Kronobergs län, men i juli i år doulade jag för första gången i min egen hemstad. Jag fick ett jättefint bemötande av den personalen som var med vid den förlossningen, och jag ser fram emot fler samarbete med Värnamo sjukhus och deras förlossningsavdelning.  

Nu vill hon förbättra samarbetet ytterligare. 

 – Om jag hade fått önska så hade jag velat att det hade funnits ett kontinuerligt samarbete mellan MVC (mödravårdscentralen) och mig som doula. Information om vad en doula gör och vad en doula kan hjälpa och stötta med skulle informeras redan när patienten skriver in sig på MVC. Patienten får då informationen från början och kan själva sedan avgöra vad för slags hjälp och stöttning de behöver utöver landstingets egna stöd och på så sätt kunna avgöra vad som är bäst för de själva och vad som blir bäst på just deras förlossning. Som jag har nämnt innan så finns det som sagt ett stort behov, efterfråga och önskningar om doulor. Som det är just nu finns inte den slags samarbete och det är något jag verkligen skulle vilja ändra på. 

Tänk den rubriken: “Värnamo är först i en småstad (kanske till och med i hela Sverige) att samarbeta kontinuerligt med doulor redan från starten av deras graviditet på MVC. Här vill vi att patienten ska få den bästa och tänkbara stöttningen från början till slut under hela graviditeten, förlossningen och efter förlossningen”. 

Sheila ser drömmande ut och ler ödmjukt. 

– Det är svårt att marknadsföra sitt arbete här på de ställen där faktiskt de som är i behov av mitt stöd befinner sig på, (exempelvis på MVC).

Eftersom Sheila  inte är anlitad av landstinget så måste patienterna bekosta det själva.  

– Jag hade önskat att pengar inte skulle vara en faktor i vem som har möjlighet att anlita en doula. I framtiden kanske det finns andra lösningar för att alla ska kunna få den hjälp och stöd de vill ha och behöver.  Vi som jobbar som doulor gör det för att vi vill hjälpa och stötta, inte för att känna pengar. Att arbeta som doula är inget man blir rik på. 

Ett annat problem som Sheila noterade i samband med coronapandemin var regionernas olika användning av restriktioner i samband med förlossningar.  

 – När vissa sjukhus inte tillåter att ha med sig fler än ett stöd vid förlossningen medför och skapar det i vissa fall en onödig oro, otrygghet, stress och i vissa fall ångest bland de kvinnor/partner som har valt att ha med sig en doula till deras förlossning. På de sjukhus där det inte får tas med mer än ett stöd, tar man ifrån den gravida kvinnans rättighet att få ha med sig sina bästa förutsättningar för att få ett så bra stöd som hon känner sig trygg med. Hon får plötsligt då välja mellan att antingen ta med sig sin eventuella partner eller ta med sig sin doula. Och om både partnern och doulan är viktig för kvinnan så kan det uppstå ett annat problem. Man väljer kanske bort det sjukhus som säger nej till fler stöd trotts att det ligger närmast där de bor och man tar en chansning och bestämmer sig för att föda på ett annat sjukhus som ligger flera mil längre bort. Det i sin tur kan skapa en onödig situation där det kan innebära fara för barnet och mamman. På Värnamos sjukhus gäller inte dessa regler längre, vilket är bra för alla födande som önskar att ha med sig fler än ett stöd vilket gynnar den födande kvinnan. Den blivande mamman och den eventuella partnern som har anlitat en doula, har gjort det för att de vill känna sig extra lugna, harmoniska och trygga innan och under sin förlossning. Då utgår de från en bra början och får en fin möjlighet till att få en så bra och fantastisk förlossning som möjlig. Därför är det så viktigt att mamman och den eventuella partnern får sin röst hörd och att de har möjlighet att påverka sin förlossning utan att känna sig osynliga av eventuell personal under deras förlossning. En klient ringde till mig och grät för att de inte fick ha med sig mig som deras doula till deras förlossningen på ett närliggande sjukhus i vår region. Allt på grund av att det sjukhuset säger stopp för fler än ett stöd med på förlossningen. 

Med ett växande intresse ser Sheila Forsberg Da Silva ljust på framtiden. 

 – Det finns ett stort behov av doulor i hela Sverige och som vården ser ut i dag så behövs det fler doulor än någonsin. Det glädjande är att det utbildas doulor kontinuerligt. Vill ni veta mer om mitt arbete som doula  och om jag kan vara till hjälp för just dig/er, hör av dig till mig via mitt Instagramkonto där mina kontaktuppgifter finns. Jag erbjuder alltid ett kostnadsfritt första möte där jag berättar om vad jag gör och hur jag kan stötta och hjälpa just dig eller er. Alla har rätt till att få en bra och fantastisk förlossningsupplevelse, avrundar hon. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar