Nyheter

Simon uppmanar trafikanter: Märk ut olycksplats

Nyheter Samordnare för eftersök i nationella viltolycksrådet Simon Andersson från Tofteryd uppmanar till höjd beredskap, omgående anmäla viltolycka och utmärka olycksplatsen

Simon Andersson är eftersöksjägare och den här veckan är han en av kontaktpersonerna. De senaste dagarna har det inträffat många viltolyckor i kommunen. Han berättar: 

– Jag själv har fått nio samtal från polisen de senaste dagarna om olika viltolyckor. Främst med rådjur men även med älg. Då jag denna veckan är kontaktperson för ett av fyra olika områden inom kommun vill jag uppmana bilisterna om att ha höjd beredskap för detta. Om olycka är framme anmäl omgående till polisen på 112 eller 114 14. 

– Väldigt viktigt att ni efter en olycka märker ut platsen med en viltremsa, plastpåse eller något annat som man har i bilen. Det underlättar för oss eftersöksjägare, avrundar Simon Andersson från Tofteryd. 

Simon Andersson är eftersöksjägare. Arkivbild.

På nationella viltolycksrådet finns följande information till dig: 

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen via 112 även om djur inte är synligt skadat. Att inte anmälda en sammanstötning är straffbart och belagt med böter. 

Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Förslagsvis med viltolycksremsa. Remsan placeras i anslutning till djuret eller på den plats det senast sågs.

Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt omhändertas av eftersöksjägare via uppdrag från polisen.

  1. Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
  2. Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  3. Ring 112 och anmäl olyckan.

Vid anmälan till polisen ska du förutom sedvanliga person- och fordonsuppgifter tala om:

  • Olycksplatsen – vägnummer, ort, kännemärke. Använd gärna SOS Alarms 112-app där GPS-punkt anges.
  • Hur olycksplatsen är markerad – markeringsremsa, plastkasse etc.
  • Viltslag – rådjur, älg, vildsvin…
  • Om kollisionen skett med ett eller flera djur
  • Viltets flyktväg – i vilken riktning djuret försvann.
  • Detaljerad väg-/platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position eller om det är möjligt, nollställ bilens trippmätare och kör till en plats där du känner igen dig (ex. vägkorsning, kyrka, rastplats) och läs av trippmätaren. Det förekommer tyvärr mycket ofta att platsangivelsen är felaktig vilket ofta leder till att ett skadat djur ligger länge och plågas.

För de eftersöksjägare som arbetar med eftersök av trafikskadat vilt är dina uppgifter som trafikant mycket viktiga för att eftersöket ska kunna genomföras på ett bra sätt och att ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande. Ibland kan eftersöksjägare behöva komma i kontakt med dig som kolliderat med viltet, var därför anträffbar via telefon efter olyckan.

Vid kollision med övriga viltslag, utöver de ovan nämnda, gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen. Om man har kolliderat med ett mindre djur ska man se till att djuret blir avlivat och om möjligt avlägsnat från vägbanan, men som tidigare nämnts tänk alltid på din egen och andras säkerhet.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Simon uppmanar trafikanter: Märk ut olycksplats

Räknas katter som mindre småvilt? De brukar ju bara ligga i diket om någon kört på ens katt. Men nu för tiden kan man ta reda på ägaren i jordbruksverkets register.

Lämna ett svar