Nyheter

Självkritik mot att förskolor dragit över budget

Nyheter Under måndagens kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun beslutades om ombudgetering för konstnärlig utsmyckning på tre förskolor i kommunen. Dessutom godkändes slutredovisningen för två förskolor. Men inte utan debatt.

Den så kallade 1%-regeln syftar till en bestämmelse om att en procent av byggkostnaden av kommunala byggen ska användas till utsmyckning i någon form. Under måndagen beslutade kommunfullmäktige om ombudgetering för Nya Åvikens förskola (244 000), Nya Bullerbyns förskola (41 000) och Nya Slättens förskola (130 000).

Man beslutade också att godkänna slutredovisningarna för Bullerbyns och Åvikens förskolor. Projekt som drog över kostnaderna.
– Det som är det stora beklagliga när det gäller de här investeringsprojekten som har dragit över, det är framförallt att kostnaderna för investeringarna stigit och det innebär att när de stiger kraftigt så får man inte med de projekten som man tänkt sig att man ska genomföra. Där fick vi konstatera att vi fick bromsa upp och vi fick plocka bort en massa för att vi överhuvudtaget skulle kunna få igenom en investeringsbudget och utöver det fick vi senare höja taket också, ganska rejält, sa socialdemokraternas Kenth Williamsson.

Han fortsatte med att berätta att det finns fler investeringsprojekt som dragit över ekonomiskt.
– Det blir väldigt mycket pengar och det är en stor lärdom på något sätt, att det får sånt genomslag på annan verksamhet och ytterst ska de här fördyrningarna betalas genom minskade medel till nämnder och styrelser, sa han och fortsatte.
– Så ett konstaterande: Vi godkänner redovisningen, men det manar till eftertanke för den här sitsen får vi inte hamna i fler gånger helt enkelt.

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) var självkritisk.
– Många saker manar till eftertanke. Men en eftertanke som jag får, och jag hoppas inte att jag är ensam om det, det är att när vi fattar nästa beslut om förskola eller skola, att vi har en noggrannare och bättre utgångskalkyl. Jag tror det är en jätteviktig erfarenhet.

Han menade att beslutet inte var tillräckligt väl underbyggt.
– Det är en av anledningarna, det finns många fler i detta.

Ulf Abrahamsson (C) replikerade till Gert Jonsson och han menade att det inte handlar om felaktiga politiska beslut.
– Jag vet inte varför jag alltid måste gå upp och rätta dig Gert, men jag tycker du är självömkande. Jag har inga bekymmer med att stå till svars för ett beslut vi har tagit, även om det skulle visa sig vara ett dåligt beslut. Men när vi inte tar besluten, då tycker inte jag att jag kan ta åt mig. För det är inte så att vi hade en blåögd kalkyl, sa han och fortsatte:
– Men om vi nu tar det vi pratar om här på andra sidan ån, om ni tittar på det bygget; hur många skall man inte fick göra. Man fick inte göra, men det har man gjort. Då är det ju inte ett felaktigt politiskt beslut, man fick inte göra en parkering, man fick inte göra det och man fick inte göra det. Men det gjorde man ändå.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Självkritik mot att förskolor dragit över budget

”Jag tror det är en jätteviktig erfarenhet”
Ett tips Gert: ”Jag tror du skall bygga fler baracker”
Lite mer nödlösningar vore på sin plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *