Nyheter

Sjögull i Hokaån ska bort

Nyheter Nu har arbetet med att bekämpa sjögull i Hokaån inletts

Foto: Vaggeryds kommun

I ett pressmeddelande berättar kommunen att man har påbörjat bekämpningen av den främmande och invasiva arten sjögull i Hokaån i Hok. De har lagt ut svart fiberduk uppspänd på aluminiumramar som flyter ute på vattnet och överlappar flytande duk längre in vid strandkanten. Konstruktionen ska hindra solljus från att ta sig ner till vattenväxten sjögull som då dör ut.

– Det har visat sig vara väldigt effektivt att bekämpa sjögull genom att döda ljuset, säger Peter Karlsson som har arbetat med metoden i över åtta år och befann sig denna dag i Hok för att hjälpa till.

Konstruktionen täcker totalt 500 m² av Hokaåns vattenyta nedanför campingen i Hok. De stora aluminiumramarna på 3×3 meter har monterats ihop till ett stort sammanhängande flak direkt på plats. Personal på land såväl som i roddbåtar har sedan med hjälp av rep dragit den lösa fiberduken samt ramflaket till rätt position på vattnet och förankrat det. Nu kommer allt att ligga kvar fram till hösten då tekniken förhoppningsvis visar sig ha varit så effektiv att den sjögull som nu finns i ån har försvunnit.

Metoden kallas för ”Tingsrydsmetoden” och Vaggeryds kommun genomför denna instats med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen.

Sjögull i Vaggeryds kommun

Sjögull har upptäckts på flera platser i Jönköpings län. I Vaggeryds kommun finns den förutom i Hokaån även i Hokasjön. Arten är en vattenväxt som liknar näckrosen men har runda blad och gula blommor. Den lägger sig som en matta på vattenytan och hindrar därigenom solljuset från att nå det liv som finns under ytan. Det leder till att arter som finns i vattnet dör och att ekosystem påverkas.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Sjögull i Hokaån ska bort

Gör som Hedyborna och gör en årensning med flotte. Tre personer som väljs, varför inte Karin Fick, Gert Olsson och Thrain Jenson

Det går inte att ”rensa” bort sjögull.
Bryter man av några bitar av växten så följer de med vattnet och etablerar sig på flera nya platser.
Helt plötsligt så är problemet många gånger värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *