Nyheter

Sjuk alm i Byarum

Nyheter Under kyrkogårdsvandringen förra veckan berättade Anders Lust som är arborist och landskapsingenjör om att ytterligare en alm på kyrkogården har blivit smittad av almsjukan.

Anders Lust, arborist och landskapsingenjör.

Anders berättar om almsjukan på kyrkogården:

– Jag har varit och hjälp till vid kyrkogårdarna här sedan 1996 ungefär med träd, häckar och all vegetation utanför kyrkogårdsrummet. Träden är väldigt viktiga för rummet och känslan att gå in på kyrkogården. Jag värnar om träden, att man ska var rädd om dem och återplanterar och tar hand om de träden som finns. Man måste tänka på att det kommer nya tider och då ska det kännas lika bra som det gör nu. 

– Då kommer ju almsjukan som ett dråpslag kan man tycka. På åttiotalet började almsjukan att komma in i södra Sverige Då hotade de med att det skulle gå väldigt fort i södra Sverige. Fort skulle jag inte säga för nu är den här så det har gått ganska sakta egentligen. Det finns ju almsjuka i Stockholm men glesbefolkade orter som Vaggeryd finns inte så många almar och då har turligt nog den lilla insekten som sprider sjukdomen hoppat över Vaggeryd, Skillingaryd och Reftele och de här små orterna medans Jönköpingstrakten är hårt drabbade sedan ungefär femton år.

– Almsjukan sprids av en skalbagge som är 3-4 mm stor och den har hår i pannan där det fastnar svampsporer.  Så när den har ätit på en alm som är sjuk så får den sporter i sitt hår och om vi har otur så förs den med vindarnas hjälp och landar i en alm här på Byarums kyrkogård. Det hände tidigt förra våren och då fick vi ett litet inslag på en gren och vi konstaterade att förmodligen är det almsjuka. Det kan ta ungefär två till tre månader för trädet att dö. Det går väldigt fort. Svampen äter upp all energi som finns i trädet och täpper igen alla ledningsbanor, en hemsk död kan man säga. 

– Jag försöker att se det som en möjlighet att sätta nytt och här vid Byarums kyrka är det föredömligt skött med återplantering så här är ingen jättefara att det kommer almsjuka hit. Här finns 13 almar och de kommer naturligtvis bli saknade men det kommer inte att bli tomt. Det kommer bli lite bökigt i några år när man kommer att plocka bort träd för träd. Sent i höst eller vinter kommer vi att ta bort det nu smittade trädet. Sedan kanske det tar något år innan det kommer till nästa träd och då tar man bort det.

– Vi har varit ganska förberedda på att almsjukan skulle komma hit. Redan 2017 trodde vi att det kunde komma när som helst som vi har planerat var vi ska plantera nya träd på denna kyrkogården. 

– Det finns vaccin mot almsjukan men det botar inte utan skjuter upp sjukan litegrann. Borås stad satsade flera miljoner på att vaccinera sina almar i centrala Borås och det kanske fördröjde det ett par tre år och nu är alla almarna borta där. Vaccin tror jag inte på utan att det är bättre om man plockar bort en del träd innan vi får sjukan och sätta nya träd så när sjukan kommer så sitter vi inte så illa till. De unga träden som är på tillväxt är den största rikedomen vi har. 

En av almarna ut med gången har drabbats av almsjuka.  [1/4]

  [2/4]

Lars Andersson och Anders Lust.  [3/4]

Insektshotell är bra.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar