Nyheter

Sjukvårdsanställd fick i dag sin dom

Nyheter I dag meddelade Jönköpings tingsrätt domen mot den tidigare sjukvårdsanställde som slagit en boende på Furugården i oktober förra året.

Arkivbild

60 dagsböter samt ett skadestånd på 7 000 kronor fick den tidigare sjukvårdsanställde betala efter händelsen på Furugården i Vaggeryd i oktober förra året.

Enligt P4 Jönköping berättade vittne i tingsrätten att den anställde hade slagit mannen hårt i ansiktet och även tagit strypgrepp. Den tidigare anställde har erkänt ”lösa slag” mot den gamle mannen, men sagt att brukaren slog först. 

Tingsrätten bedömer att det ej handlar om självförsvar eller nödvärn och dömer den tidigare sjukvårdsanställde till böter och skadeståndskrav, då personen i fråga tidigare har förlorat sitt jobb och är ostraffad sedan tidigare.

Taggar

Dela


24 reaktioner på Sjukvårdsanställd fick i dag sin dom

Bra att Skillingaryd.nu redovisar domstolens ställningstagande. Helt naturligt är resultatet bra. Äldre skall självklart få en trygg omvårdnad på äldre dagar.
Vad som gör mig ledsen är alla de ovan insända anonyma åsikter. De speglar i en del fall en fruktansvärd människosyn. De drar ner värdet utav möjligheten att kunna ge kommentarer i denna webbtidning. Självklar är detta ännu värre när nästan alla gömmer sig bakom anonyma signaturer. Jag tycker att man ärligt skall stå får sina åsikter med sitt rätta namn. För min del är det Bo Holst

A.Johansson ! Lägg ner det här nu…..
Du försvarar den dömde istället för offret.
Så fruktansvärt fegt och orättvist.

Helt otroligt är det, när man läser A .Johanssons inlägg… Hur tänker personen.. eller inte alls!!!
Vi pratar om en äldre människa, som är i sitt s.k hem, som blir slagen av en vårdbiträde. Vårdtagare är helt hjälplös att försvara sig.
Det är gärningen, som är mycket allvarlig…
Det handlar inte om att kasta ut möbler från balkongen eller inte.
Det handlar om den brutala gärningen i det här fallet

Men vad låg bakom händelsen ?Vet någon av er det eller bara vittnet? Var ni där alla som skriver?

A.Johansson. Nu är det offentliga uppgifter då det blivit en dom så bilden är väldigt tydlig. Och oavsett så finns det aldrig en situation där en personal får eller behöver ta stryptag och trycka ner någon samtidigt som man slår. Det är misshandel och inte självförsvar. Förstår inte hur du kan argumentera mot det.

A.Johansson
Börjar fundera på hur du tänker .. eller inte kan tänka..

Det är ju sjuka människor som till slut får en plats på äldreboende.
Tål man inte det, ska man jobba med något helt annat!

Det värsta är att flyttar denne våldsamme person, får denne lätt arbete inom äldreomsorgen igen!

Nej, alla arbetsgivare inom vårdsektorn måste ha ett utdrag ur polisregistret. Tror ej någon skulle våga anställa med den domen. Varje år får vi som arbetar visa ett utdrag. Tack och lov!

”Vårdanställd”. Så är det inte i hela Sverige. Finns många arbetsgivare som inte kräver utdrag av vårdpersonal.

A.Johansson: De flesta äldre som bor på ett särskilt boende har någon form av demens eller funktionsnedsättning som gör att de är helt beroende av kunnig och lyhörd personal. Tack och lov fanns det en sådan på på plats när mannen blev misshandlad. Sjukvårdsanställda hade modet att i rätten berätta vad hon sett. Rätten bedömde tydligen vittnesmålet som högt trovärdigt och kunde motbevisa förövaren. Tack vare denne och andra kollegor kommer den dömda medarbetaren inte arbeta kvar och utföra sina ”gärningar”. Jäv?

Det finns dementa som slänger ut möbler och slår vårdanställda men det är det tyst om.

Nej det är det inte tyst om men duktig personal har kunskap och utbildning i bemötande av sådana situationer. Någon med kognitiv svikt är heller inte heller i ett tillstånd att ta ansvar för sådana handlingar. Det är upp till personalen inom sjukvården att ha en god vård där läkemedel och bemötande är två viktiga grundstenar. Personal är alltid i en maktposition och kan lämna vårdtagaren vid hot och våld. En vårdtagare med kognitiv svikt är alltid i en utsatt position.

En dement person vet inte alltid vad de gör, de kan vara utåtagerande och oroliga. Detta rår de inte för, det är ett av många inslag i sjukdomen. Därför är vi som personal utbildade att hantera och förebygga situationer där brukaren blir utåtagerande. Detta är vardagsmat för oss. Klarar man inte att hantera dessa situationer ska man nog byta jobb! Brukarna brukar bli lugna om de känner sig trygga med en personal som hanterar situationen professionellt. Motsatsen får du om du skriker och är hårdhänt. Som sagt, det är inte alltid en dans på rosor att vårda människor. Men vi är duktiga på att hantera detta dagligen. Detta är inget vi pratar om, förutom i personalgruppen då man försöker hitta metoder som fungerar för den enskilde brukaren. Finns ingen, absolut ingen ursäkt eller försvar för att misshandla en 92-årig dement och rörelsehindrade man i en säng!

A.Johansson: Hur vet du om/att det slängs ut möbler eller att någon äldre slår? Du skriver att det talas ju inte om det. Det faller under sekretessen om så är fallet! Vem är du A.Johansson… släkting till förövaren eller…. förövaren?

A.Johansson. Det märks att du inte har fakta i ärendet alls. För det första: Vårdbiträden är minst dubbelt så tyngd, som vårdtagare. Dessutom är vårdtagaren sängliggande samt plus 90 år. För mig känns detta som mycket allvarlig misshandel mot en hjälplös vårdtagare. Som tur var, så fanns det vittne till hela händelsen, som bevittnar hårda slag mot ansikte samt stryptag på vårdtagare.
Så snälla A.Johansson, något jäv ligger det inte här.

Nej Mimmi. Allt som vårdanställd skriver är offentliga uppgifter som rapporterats av media så inget sekretessbrott är begått.

Hoppas att vittnet är trovärdigt och brukaren inte dement, så att det inte förekommer jäv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *