Nyheter

Ska jag behöva åka till återvinningen med mitt matfett?

Nyheter Den frågan har vi på redaktionen fått i omgångar av er läsare. Vi tog kontakt med förbundsdirektören Jonatan Rosenquist på SÅM som förklarar vad som gäller och vad som händer i nästa kedja...

På återvinningscentralen finns denna röda låda i miljöstationen

När den nya fastighetsnära insamlingen infördes har funderingar kring matfettet uppkommit. Var ska man slänga detta? På SÅM:s hemsida informeras det om att små mängder matfett hanteras som matavfall men om man har större mängder…?

Vi tog kontakt med Jonatan Rosenquist, förbundsdirektör på SÅM. Vad gäller, undrar vi?

– Det bästa är att torka upp matfett med hushållspapper direkt från stekpannan och lägga det i papperspåsen för matavfall. Det fett man kan torka upp med hushållspapper ska man lägga direkt i matavfallspåsen. Det är inget problem att slänga matfett i matavfallet så länge det fungerar hanteringsmässigt i papperspåsen. Större mängder matolja, exempelvis från en fritös, ska samlas upp i behållare och lämnas på återvinningscentralen. Man kan med fördel använda den plastflaska som man köpte matoljan i eller en annan lämplig PET-flaska. Besökare på återvinningscentralen kommer snart att kunna be personalen om en ”miljötratt” som underlättar när man häller upp matoljan på PET-flaska. Vi har beställt trattarna men de är tyvärr inte levererade ännu så det dröjer några veckor till innan de finns på plats, informerar SÅM-förbundsdirektören.

Blir det problem i kommande kedja om man slänger för mycket matfett i matavfallsfacket?

– Matfettet innehåller en stor mängd energi som är eftertraktad vid framställningen av biodrivmedel och det är därför viktigt att fettet lämnas till återvinning. Men vi vet att en del invånare har svårt att ta sig till återvinningscentralen och därför har vi även gjort ett undantag, nu är det tillåtet att slänga en mindre mängd om 1-2 dl flytande matfett i restavfallet. Det kan handla om en mindre mängd olja från soltorkade tomater eller marinerad vitlök som då kan hällas upp i exempelvis en gräddförpackning och läggas i restavfallet. Vi har idag ingen annan lösning för insamling av flytande matfett än genom återvinningscentralen och frågan är så pass ny att det inte finns några andra planer nu.

Vad händer med vårt matavfall när ni hämtat?

– Det matavfall som samlas in av SÅM skickas till en biogasanläggning där materialet rötas vilket genererar biogas till fordonsdrift. Restprodukten blir certifierat biogödsel. Så det matfett som läggs i matavfallspåsen kommer också till stor nytta. Det flytande matfett som samlas in på återvinningscentralerna skickas först till en anläggning där flaskorna och behållarna töms på sitt innehåll. Därefter skickas fettet till återvinning. Det mesta blir som sagt biodrivmedel medans förpackningsmaterialet skickas till återvinning, summerar Jonatan Rosenquist hos SÅM.

I den röda lådan ligger matfett i plastflaskor

Taggar

Dela


40 reaktioner på Ska jag behöva åka till återvinningen med mitt matfett?

Olja från burkar med tomater, vitlök, ost med mera kan man utmärkt återanvända i matlagning.
Gör som man alltid har gjort. Häll överblivet fett på en tidning och kasta tidningen i soporna.
Förstår inte hur tafatta folk har blivit.
Totalt slutat att tänka?

Tidigare har jag lagt små mängder trädgårdsavfall i den gröna tunnan men nu är det också förbjudet. När jag bodde i villa hade jag egen kompostering godkänd av kommunen. Då var det inga problem att lägga allt biologiskt avfall i det kärlet.
Vad har blivit farligt med det nu? Har skrivit till kommunens avfallsanläggning och föreslagit att man kan ställa ut särskilda kärl för trädgårdsavfall till dem som vill ha det men de har inte ens svarat trots att jag påmint ett par gånger. Nu har jag gett upp hoppet för det har gått nästan två år nu sedan senaste påminnelsen.

Jag åkte till min min återvinningcentral, men blev vänligt men bestämt nekad att lämna min 5 litersdunk med matfett. Denna togs ej emot där utan de hänvisade att jag skulle ställa den i mitt gröna sopkärl hemma…

Hur mycket krävs av återvinningskedjan för att tjäna in transporter till och från återvinningen – och nu även tillverkning och transport av material till trattar, arbetskraft för detta och utdelning?
Känns som om man biter sig själv i…

Tyvärr är återvinningscentralen i Vaggeryd bara öppen en kväll i veckan så tyvärr häller jag ut det i toaletten eller slänger det i bland plasten.
Återvinningscentralen i Jönköping är ett klockrent exempel på hur modern återvinning ska fungera: Öppet när folk är lediga.

Tyvärr så har jag ingen bil och kan inte ta mig till en återvinningsstation men jag använder sällan olja. Men om regeringen ger mig ett körkort, bil och ekonomin att använda bilen så har jag inga problem att återvinna saker. Jobbar 100 procent inom kundtjänst för en lön som är mycket lägre än den borde vara. Finns inga pengar till sådan lyx.

Ja och vi är många som inte har bil.
Fattar inte hur detta samhälleär byggt. Är ju bara för rika.
Jag är långstidssjukskriven och har flera handikapp. Får ingen ersättning från försäkringskassan.
Så lever på försörjningstöd som många andra.
Vi är bottenskrapet som är totalt bortglömda och får klara oss själva med alla problemen utan pengar och bil.
Känner flera som har gamla möbler och saker som skulle behövas slängas på en soptipp
Men utan bil och släp, hur ska det gå till?
De kan politikerna fundera på om de nu brydde sig det minsta
Och varför ska vi ge bort vårt matavfall gratis?
Vill de använda det får de väl köpa det av oss.
Ingen ska tjäna pengar på mitt dyrbara avfall.

Bra fråga men tunt svar. Vi bor i villa och tömmer vårt använda matfett i plastburk med plastlock och slänger den i soptunnan nummer 1 fack restavfall. SÅM får acceptera detta.

Vad gäller alla regler kring sophanteringen då verkar kommunpolitiken mest inriktade på boende i villa.

Vad som nu behövs utav SÅM är tydligare och fler regler för bostäder i radhus samt lägenheltshus. Här ser man idag enbart en liten grön soptunna vid fastigheter med fyra lägenheter.

Vi som bor i villa och har krav på oss om två stora soptunnor med tillsammans 8 fack och dessutom litet extrafack för batteri och glödlampor kväver att samma krav nu ställs på flerfamiljshus oavsett de är kommunalt eller privat ägda.

Visst måste SÅM hjälpa till med att skapa informationsfoldrar för att få detta att fungera. Vidare måste kommunerna ge SÅM makt att bevaka så att reglerna efterlevs.

Tiden är nu slut när man tror att all framtida sopsortering enbart inriktas på villaboendet. Framtiden är nu här att samma krav skall gälla alla olika slag utav boende

Du ger inte bort matfettet. Du får du betala för att bli av med det genom att forsla den till återvinning. Sedan säljer kommunen energin och tjänar pengar på det. I värsta fall får du betala igen, om du åker med en buss som drivs med bränslet.
Tanken är god men det är alltid konsumenten som får betala och kommunen som hovar in stålarna.
Allt handlar om pengar, med miljön som slagträ.

Så länge miljardärer skjuter upp rymdraketer, containerfartyg åker runt halva världen med saker vi kan producera själva och diverse skurkstater kastar tusentals bomber och granater på varandra i åratal kommer jag åt slänga allt skräp direkt i sopnedkastet!

Du glömde att minst 70 procent av länderna bara slänger allt i naturen: Indien, Afrika, Pakistan, indonesien och massor med länder. Vad sysslar EU-anställda med? De behövs inte. De får pengar men tillverkar inget, riktiga parasiter. Inte behöver vi EU de bara förstör för Sverige. Vi hade det bättre före EU.

Matoljan är också matavfall – så det kan du ju fortsätta hälla/lägga i din matkompost med resten av matavfallet, om du har lov att kompostera matavfall. Ingen skillnad för dem med dispens för matkompost, alltså.

Samma tanke som ovan, som i Borlänge, bor i lägenhet, de har sophämtning i sophuset två gånger, ska varje person då åka cirka 1,5 mil tur och retur till sopstationen med sitt gamla matfett, elektronik och trädgårdsrens, hur miljövänligt är det?

Konstigt att säga att hälla det i petflaska. Konmer man till återvinningen så ska flaskan vara märkt med vad det innehåller. Är det inte märkt så kan det klassas som farligt avfall.

De som drabbas av detta är väl mest typ restauranger och butiker som grillar/friterar mycket.
I hemmet är det väl fritösolja och oljor som inte är så nyttiga(typ matolja,solros,raps)som man ändå vill slänga och inte steka i igen och har man en plastspann med lock(fråga efter i affären) så kan man skrapa ner det i den tills den är full)
Smö, ister, talg, kravmärkt kokosolja och olivolja är ju nyttiga oljor som är bra mot de inflammatoriska problem som många har, så de vill man ju ha mycket av och absolut inte slänga… dessutom dyrare men man får ju vad man betalar för. Ister, det vill säga fettet från kött som du steker, är nyttigt och kan stekas i igen eller ätas upp…

Man hoppas att skolorna och ålderdomshemmen använder dessa fetter då dessa grupper behöver extra mycket bra fett🙏.

Återvinningscentralen har även i vår kommun haft dessa trattar tidigare så frågan om matfett är inte alls ny. Dessa beställde jag redan för 6-7 år sedan när jag jobbade inom kommunen.

Det finns en stor fundering till facken och sorteringen i våra kärl också. Det är böter och pekpinne på om saker inte ligger i rätt fack. Eller om man råkat tänka fel i sorteringen. Jag har en förståelse till detta. Men att se personalen som tömmer kärlen lyfta över fyllda fack till ett annat fack vid tömning för att förmodligen ”jämnfördelas” få mig att fundera. Är det då inte längre viktigt att sortera?

Lämna ett svar