Nyheter

Ska skapa rutin kring nyetablering

Nyheter En enig kommunstyrelse svarade på initiativärendet kring uppdatering om vindbruksplanen.

I maj förra året lämnade Mats Oskarsson (M) in ett initiativärende till kommunstyrelsen gällande em önskan att uppdatera bland annat vindbruksplanen så att den harmoniserar med den nya översiktsplanen.

I juli meddelade arbetsutskottet i kommunstyrelsen ett avslag då man först behöver en energiplan.

I oktober tog kommunledningskontoret, med tjänstepersoner i framkant, ett eget förslag om hur politikerna skulle svara på initiativärendet från Oskarsson. I detta förslag var det mycket juridik som var anledningen till ett avslag och man aviserade att man stämt av med kommunjurist. I texten som tjänstepersonen lämnade till politikerna var bland annat ”Oavsett om det vore kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige som fattade beslut om tillstyrkan av vindkraftverk skulle ett beslut om att säga nej till all etablering av vindkraft tills dess att en ny vindbruksplan antagits gå i strid med gällande vindbruksplan som tillåter etablering av vindkraft i viss omfattning. Om ett sådant beslut tas och överprövas skulle det kunna komma att undanröjas efter laglighetsprövning” samt ”om kommunen beslutar att upphäva vindbruksplanen är det en formell ändring av översiktsplanen och processen att ändra översiktsplanen är i stort sett detsamma som att upprätta en ny översiktsplan”. Då kommenterade oppositionen så här: ”Lite märkligt att våra tjänstemän lägger sig i politiska beslut”.

På grund av ett oenigt arbetsutskott togs ärendet till kommunstyrelsen i måndags och då blev det så här, Kenth Williamsson (S) ordförande i kommunstyrelsen:
– Vi tog det förslag som ligger och vi skapar en rutin för hur vi ska hantera ärenden som handlar om vindkraft. Det var en stor enighet kring detta. Vi känner att det är viktigt att titta på de verk som vi redan tagit beslut om, Boarp och Pukarp, för att se hur resultatet blir. Det är en krånglig lagstiftning och man tyckte helt enkelt att det blev ett enkelt sätt att låta frågan vila lite.
Jörgen Johansson (C) oppositionsråd avrundar med att ”Nu är det inte hårt tryck på nyetableringar heller…”

Kommunstyrelsens ställningstagande till initiativärendet blev således att politiskt fastställa en rutin som innebär att inkommen begäran om lämplig markanvändning för vindbruk bereds av kommunledningskontoret. Beredning innebär att klargöra vad eventuella verk ska placeras och om de är inom angiven vindbruksplan eller inte. Kommunledningskontoret överlämnar underlaget till politiken för ställningstagande och kommunledningskontoret lägger inget förslag om lämpligt eller inte lämpligt med etablering. Kommunstyrelsen lägger förslag om avstyrkan av vindbruks etablering. Skäl till avstyrkan är att kommunen vill skaffa sig erfarenheter utifrån redan fattade beslut om vinbruksetablering.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Ska skapa rutin kring nyetablering

Det är viktigt att de riskanalyser som kommunen arbetar efter verkligen är objektiva och att man inte accepterar de felaktigheter som byggarbolagen presenterar i sin ambition om att få bygga och tjäna pengar. Här följer ett par exempel:

Riskzon för iskast: När ett vindkraftsbolag ville bygga hos oss tog de inte hänsyn till nivåskillnaden mellan tänkt placering av kraftverket och förväntad nedslagsplats för isklumpar och annat kringflygande skräp. Om man bygger ett 100 meter högt kraftverk på ett 100 meter högt berg – då hamnar rotornavet 200 meter upp, inte 100 meter, och riskområdet ökar i proportion till det. Detta har jag kontrollerat med artilleriexpertis. I vårt fall ledde höjdkorrektionen till att riskområdet kom omfatta grannens parkeringsplats och delar av trädgården.

Brandrisk: En annan direkt osanning ur miljöskyddssynpunkt var påståendet att en eventuell brand i ett vindkraftverk skulle ramla ned inuti tornet och inte utgöra en risk för spridning av branden. Det finns tillräckligt med bildbevis för att påståendet är direkt lögn. Det fanns många fler problem i bolagets presentation, men sådant måste kommunen kunna analysera och förstå. Jag satte en månad på en kritisk analys av de många svagheterna i byggplanerna den gången och min utförliga rapport punkt för punkt finns hos kommunen – om det finns intresse att ta till sig!
Vad gäller beslutsvägar och tillämpningar inom kommunen så har vi en angränsande miljöproblematik. Kommunen har slagit ned på min och andras avloppsanläggningar och vill tillämpa föreskrifter som är svåraa att begripa. Man vill att jag skall bygga nytt därför att min nuvarande anläggning inte fångar upp fosfor och organiskt material innan flödet släpps ut i klapperstensbotten i min åker. Kommunens representant anser att detta är en helt annan sak än att vi sprider flytgödsel från boskapen och konstgödsel i helt annan omfattning, lägger det öppet och inte underjordiskt och lägger detta mycket närmre bostäderna. Det där är att skjuta mygg med kanon, och ärendet har nu lämnat kommunnivån och ligger för närvarande hos länsstyrelsen. Kanske får det bli domstolsärende av det hela, för föreskrifter och beslut skall för det första vara relevanta och för det andra begripliga. Det är bra om kommunens olika informationskanaler är samstämmiga, men minst lika viktigt är att informationen är korrekt och relevant för problematiken.

Avstyrkan av alla vindbruksetableringar i Vaggeryds kommun fram tills att bland annat säkerhetsavstånden bejakas i en ny vindbruksplanen.

Som jag sa på kommunstyrelsens möte – ett förslag från Kvighult till intet förpliktigande om regeringen ändrar kommunernas veto.

Bättre att ha en omarbetad vindbruksplan som direkt tar hänsyn till att snurrorna byggs på höjden och vingarna blir enorma. Ändra skyddsavstånden till de kringboende innan det blir för sent!

Klabbarpan från Lilleskog.

Här hade tidigare kommunstyrelsens ordförande möjlighet att gå en av sina medlemmar till mötes, men fördrog att vika ner sig. För kommunledningens skrivning (samråd i ärendet har skett med kommunjurist.) Detta utan att det framgick hur frågeställningen var! Jag har begärt ut handlingarna, över detta samråd. Jag kommer även lägga en motion om detta med att uppgradera vidbruksplanen. Då detta ska hanteras an fullmäktige!
Samtidigt anser jag att när vindbruksplanen revideras ska översiktsplanen, revideras för områden. Östemo industriområde Vaggeryd, området kvarteret Svalan med fler med fler i Sörgårdsområde i Skillingaryd (utbredningsområde för förorenad mark?). Sörgåden 1:1,1:5 och 1:36. (utbredningsområde för förorenad mark?) i Skillingaryd

Jan-Erik Aronsson
Oppositionspolitiker
Sverigedemokraterna

Jan-Erik,
återigen hänvisning till handlingar som inte kan betraktas som annat än hörsägen till kanslichefen fabricerat dem och förra ordföranden i kommunstyrelsen diariefört.
Den ”sanna demokratin-varianten” som Moderaterna infört, är i bästa fall demokratins gungfly. Oerhört intressant att de M som gärna visar upp sig i föreningssammanhang på vilodagens förmiddag som vanligen står för att sanningen är den rätta vägen genom livet står bakom detta arbetssätt på veckans övriga dagar.

Bra och klokt beslut och bevis också på att politiker kommunalt alltid skall ha kommuninvånarnas bästa för ögonen när beslut fattas.

Hoppas nu att de vindkraftsverk som är klara att få uppföras nu också kommer till stånd för dess ström som kommer genereras behövs.

Kärnkraftens farligheter är ingenting för kommininvånarnas bästa och inte vill ja ha dessa livsfarliga verk inom vår vackra kommuns gränser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *