Nyheter

Skadeståndskrav lämnas till totalentreprenören

Nyheter Skyddsombudet tillsammans med skolans ledning stängde Fenix 2 för för någon vecka sedan. Tekniska nämnden har nu fått en redogörelse för händelsen. Skadeståndskrav är lämnat till totalentreprenören och risk för ras gör att skolans ytterområde spärras av

Arkivfoto: Skolan stängs av Arbetsmiljöverket

– Det har gjorts besiktningar och vi har gett fastighetschefen i uppdrag att uppskatta hur mycket medel som ska läggas till, som vi önskar få som tillägg. Vi har anmält det här till vårt försäkringsbolag och vi riktar kravet att byggleverantören ska åtgärda hela byggnaden samt se till att skolan har ersättningslokal när eleverna börjar i augusti, berättar Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

– Det var väldigt många fel. Mögel i byggnaden då man ej byggt med tätskikt så det har regnat in. Vi jobbar parallellt med att lösa barn- och utbildningsnämndens situation. Nu finns det ingen återvändo, skolan har tidigare lappats och lagats, men nu måste det göras ordentligt. Vi kommer att spärra av hela byggnaden då rasrisk kan förekomma. Även om det här blir en process måste vi utgöra vem som har gjort fel. Det är en bra dialog och samtalston mellan besiktningsmän, totalentreprenör och kommunen, avrundar Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

Problemen med renoveringen upptäcktes i samband med renoveringen under förra sommaren. Vid flytt av särskolan och åtgärder för ljudproblem så upptäcktes påväxt av mikrobiella partiklar liksom svamp i ytterväggar, speciellt i träkonstruktionerna. Vid provtagning upptäcks kraftigt förhöjda värden i ytterväggskonstruktionen. Redovisningar av tidigare mätningar för sex år sedan visade motsvarande värden och en särskilt besiktning påtalade då brister i utförande. Totalentreprenören åtgärdade då byggnaden enligt de påtalade punkterna som redovisades.

Under det kraftiga regn som kom under våren och sommaren förra året kallades totalentreprenören in igen för att åtgärda den inre gården. Hängrännor och stuprör svalde inte de stora vattenmängderna som kom vilket gjorde att vattnet forsade ned på de inre fasaderna.

Fenix 2 slutbesiktigades i oktober 2010 och ligger därmed inom ansvarsgränsen som är 10 år och nu begär kommunen in ytterligare en särskildbesiktning. Den 14 mars påbörjades ny provtagning av samtliga rum där personal och elever vistas.

Den 5 maj kallades parterna till ett möte där slutsatsen blev att Vaggeryds kommun ställer ett formellt skadeståndskrav till totalentreprenören.

Tekniska nämnden äskar 2 miljoner extra till budgetberedningen som tillägg till tidigare begäran om investeringsmedel utifrån rådande situation med Fenix 2.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skadeståndskrav lämnas till totalentreprenören

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *